Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas starta torsdagen med något lägre kurser inför dagens ECB-möte.

Oljeprisernas nedgång är en negativ faktor för aktiemarknaden. Brentoljan kostar nu drygt 43 dollar per fat. I morgon fredag håller OPEC produktionsmöte.

USA-börserna tappade mark på onsdagen och stängde nära dagslägsta. Dow Jones var vid stängningen ned 0,9 procent. Det bredare indexet S&P 500 backade 1,1 procent och Nasdaq Composite stängde ned 0,6 procent. Större delen av USA-nedgångarna kom efter att den svenska aktiemarknaden stängt på onsdagen.

Terminerna indikerar att de tre ledande Europabörserna börjar dagen med att sjunka 0,3 procent.

De flesta analytiker räknar med att Europeiska centralbanken kommer att avisera utökade penningpolitiska lättnader vid beskedet klockan 13.45.

I Bloomberg News enkät är det tre fjärdedelar som räknar med en sänkning av inlåningsräntan från nuvarande -0,20 procent. Median-estimatet är en sänkning till -0,30 procent. Det lägsta estimatet är -0,45 procent.

Enligt Bloomberg har marknadens förväntningar stärkts såväl när det gäller en tidsmässig förlängning av tillgångsköpen som en utökning av månadsbeloppet från nuvarande 60 miljarder euro per månad och en breddning av vilka tillgångar som programmet omfattar.

Société Générale påminner om att risken för besvikelser är hög med tanke på de högt uppställda förväntningarna. Banken tror dock att ECB levererar en bred uppsättning nya stimulansåtgärder.

Fed känner sig säker på att USA:s ekonomi kommer fortsätta att växa måttligt samtidigt som arbetslösheten går ned och inflationen visar en liten uppgång mot centralbankens mål om 2 procent. Det är ett tecken på att Janet Yellen är redo för att höja den korta räntan senare den här månaden såvida inget oförutsett inträffar på marknaden eller i ekonomin.

Lucara Diamond inför en progressiv utdelningspolicy från 2016. Målsättningen är att upprätthålla eller öka utdelningen varje år. För 2016 är bedömningen att lämna en utdelning på 0,06. kanadadollar, CAD, per aktie.

Lundin Mining har lämnat produktionsprognoser för koppar, zink och nickel för 2016-2018.

Aktiespararen rekommenderar köp av Collector, Nobina och Tethys Oil. På Balder och Indutrade är råden avvakta.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors höjer Swedbanks kreditbetyg och upprepar samtidigt övriga tre svenska storbankers betyg.

SEB har bytt analytiker på mediebolaget MTG och sätter rekommendationen sälj (tidigare köp). Riktkursen är 220 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour