Nedgång väntas på börsen efter Trumps Mexiko-hot

Stockholmsbörsen stod på fredagsmorgonen inför en öppning klart nedåt, sedan USA hotat Mexiko med höjda tullar för att stoppa inflödet av "illegala migranter" till USA.
Nedgång väntas på börsen efter Trumps Mexiko-hot - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

De amerikanska statspappersräntorna föll på onsdagen vidare, sedan pessimismen kring handelskonflikterna tilltagit.

På råvarumarknaderna fortsatte oljepriserna ned, med brentoljan på den lägsta nivån sedan mitten av februari. Även basmetallerna handlades med negativ slagsida.

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index båda drygt procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med knappt 1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även de amerikanska börsterminerna backade nära 1 procent.

I torsdagens handel på Wall Street steg de stora indexen 0,2-0,3 procent. Tidigt på fredagen backade Tokyo drygt 1 procent, medan den kinesiska och koreanska börserna steg något.

USA:s president Donald Trump meddelade under natten till fredagen att USA från och med den 10 juni kommer att införa importtullar på 5 procent på alla varor från Mexiko till dess att antalet migranter från Mexiko stoppas. Tullarna kan komma att stegvis höjas till 25 procent om Mexiko inte vidtar önskade åtgärder, lät Vita huset förstå.

”Sammantaget kan det mer vara inrikespolitik än handelspolitik när vi närmar oss tidpunkten för Trumps annonsering av sin återvalskampanj. Uttalanden från kongressledamöter/ senatorer ifrågasätter (liksom tidigare) om presidenten verkligen kan ta dessa beslut själv”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

Den amerikanska tioårsräntan gick på fredagen ned ytterligare två punkter till omkring 2,18 procent, ned från drygt 2,75 procent för tre månader sedan. Samtidigt tickade guldpriset upp något till omkring 1.292 dollar per uns.

Från Kina kom försiktigt negativa konjunktursignaler, då inköpschefsindex för industrin sjönk något mer än väntat.

På nyhetsfronten var flödet tunt, med kvartalsrapporter från mindre bolag som MyFC, Scout Gaming, Auriant Mining och Cimco Marine.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra har ingått ett femårigt avtal i Storbritannien leverera en regional lösning för digital patologi till tio vårdregioner.

På rekommendationsfronten märks att Handelsbanken har höjt riktkursen för Elekta till 145 kronor (130) med upprepad köprekommendation. Elekta steg nästan 19 procent till 126:30 kronor på onsdagen efter sin kvartalsrapport.

Affärsvärlden råder i sin senaste utgåva till köp av Altia, medan Scandic får rekommendationen vänta och Lifco ges säljrekommendation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets