Nedgång väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas öppna lägre på onsdagen efter att oljepriserna och de amerikanska börserna fallit efter Europas stängning i går.

Dagens stora höjdpunkt blir det penningpolitiska beskedet från Federal Reserve klockan 20.00 svensk tid. Förväntningarna är att Fed ändrar språket och ersätter skrivningen om ”betydande tid” med någon skrivning om tålamod.

Ekonomisk statistik att se fram emot under dagen är inflationssiffror från både Europa och USA. EMU-siffrorna kommer klockan 11.00 och de amerikanska klockan 14.30.

Oljepriserna och den ryska rubeln lär, utöver Fed-beskedet, vara i fortsatt fokus under dagen. Osäkerheten kring de indirekta skador som de kraftiga oljeprisfallen för med sig, till exempel i form av politisk osäkerhet till följd av ekonomisk kris i oljeexportländer, har gjort att många investerare mer riskaversiva.

Sedan Stockholms stängning i går har oljan fallit ytterligare något. Brentoljan står på morgonen strax under 60 dollar medan WTI är närmare 56 dollar.

Utvecklingen på de asiatiska marknaderna har varit blandad men med en liten positiv slagsida. Nikkei steg med 0,4 procent och Shanghai Composite med 1,1 procent medan Hang Seng och Kospi backade 0,2 procent vardera.

De amerikanska börserna nådde dagshögsta ungefär när Stockholm stängde vid halv sex i går och föll därifrån cirka 2 procent för en stängning på dagslägsta. Under morgonen var dock terminerna positiva.

DNB Markets har inlett bevakningen av Boliden med en säljrekommendation och en riktkurs på 104 kronor. SEB har höjt rekommendationen för Boliden till behåll från sälj och riktkursen från 114 till 121 kronor.

Nexam kommer inte att förlänga det exklusivitetsavtal man hade med BASF för polyamid 66-formuleringar, vilket löper ut i det andra kvartalet 2015. Orsaken är att Nexam vill inkludera polyamid 66 i andra samarbeten.

Hemfosa har köpt ytterligare sex fastigheter i tre städer med hyresgäster inom vård, skola och omsorg. Beståndet kostade 341 miljoner kronor.

Hörlursföretaget Jays ökade omsättningen men minskade vinsten något i sitt andra kvartal.

Pledpharmas nyemission övertecknades. 99,4 procent tecknades med stöd av teckningsrätter.

Cassandra Oil har sålt sin första olja i Irak från den processanläggning som installerades i somras.

Noterbart från gårdagens insynslista var att Byggmax styrelseledamot och före detta vd Stig Notlöv har sålt drygt 888.000 aktier i bolaget, att Stadium-brodern Bo Eklöf har köpt ytterligare aktier i Venue Retail där han är styrelseledamot och att Creades har köpt ytterligare 3,3 miljoner aktier i Transcom.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.