Negativ inledning väntas på börsveckan

Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta ned när handeln inleds på måndagen efter att USA-presidenten Donald Trumps utspel om tullar på varor från Mexiko pressade börserna i fredags.
Negativ inledning väntas på börsveckan - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Strax efter klockan 8.30 låg terminerna för tyska DAX och franska CAC40 på minus 0,7 respektive minus 0,6 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,4 procent.

I USA backade Dow Jones storbolagsindex i fredags med 1,4 procent, det bredare S&P 500 var ned 1,3 procent och tekniktunga Nasdaq Composite med 1,5 procent. Stockholmsbörsen tappade i fredags i en bred nedgång där fordonssektorn, råvarubolagen och konjunkturkänsliga verkstadsbolag tillhörde förlorarna. OMXS30 sjönk 1,8 procent.

Måndagens Asienbörser har visat blandat utfall, med en dryg procents minus för Tokyobörsens Nikkei 225-index medan de kinesiska börserna och Hongkong stått emot bättre.

Kinas regering publicerade på söndagen en vitbok där det framhålls att USA:s senaste tullar på import från Kina inte kommer att lösa de två ländernas handelsproblem och att USA bär fulla ansvaret för bakslaget i samtalsprocessen.

Vidare på handelsfronten antydde Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador på lördagen att Mexiko kan strama åt migrationsprocessen för att desarmera USA:s president Donald Trumps tullhot, rapporterar Reuters.

Tele2 meddelade i fredags kväll att det säljer sin verksamhet i Kroatien till United Group för ett företagsvärde om 220 miljoner euro.

Rekommendationer

* DI rekommenderar köp i MTG-avknoppningen Nent och pekar på att bolaget är en lågt värderad kassaflödesmaskin som är väl positionerad för att leverera lönsam tillväxt i framtiden.

* Börsveckan ger köpråd för Hoist och Inission och rekommendationen avvakta med Catella, Better Collective och Nordic Waterproofing.

* Redeye inleder bevakning av Ranplan Wireless. Det motiverade aktievärdet i ett så kallat basscenario sätt till 14 kronor enligt Redeyes kassaflödesmodell.

Industri-PMI för maj står i fokus på de europeiska och amerikanska makroagendorna på måndagen. För svensk del kommer även detaljhandelsstatistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets