Negativa sparräntor gör ingen stor skillnad

De negativa räntor på insättningar över 750 000 danska kronor som införts av en rad danska banker kommer inte att dra in särskilt mycket pengar.

Det rör sig om 1,1 miljarder för hela sektorn, om berörda bankkunder inte skulle reagera på räntekostnaden, enligt beräkningar gjorda av Danmarks centralbank.

Centralbanken varnar samtidigt för ökade kapitalbehov i danska banker till följd av pressad lönsamhet.

Alla banker som granskats i samband med en stabilitetsrapport från centralbanken når upp till ställda kapitalkrav. Men då marginalerna i bankernas kapital har minskat ser centralbanken efter så kallade stresstester behov att överväga kapitaltillskott i flera av bankerna, så att de klarar av extremt stressade scenarion.

Ännu en dansk bank inför negativ sparräntaDen danska banken Spar Nord tar rygg på andra danska banker och inför negativ ränta på sparkonton, både för hushåll och för företagskunder. 

”Institutionerna kan stärka sin kapitalisering genom att dela ut en mindre andel av vinsten eller genom att emittera mer aktier”, skriver centralbanken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.