Nickelmarknaden på LME är stängd till nästa vecka – gigantiska förluster i Kina

London Metal Exchange, LME, kommer att hålla stängt till i alla fall nästa vecka. Detta för att lösa ut stora förluster inom trading som härrör från Kina. Det rapporterar flera medier däribland Wall Street Journal.
Nickelmarknaden på LME är stängd till nästa vecka – gigantiska förluster i Kina - nickel-900
Foto: Anthony Souffle /TT
Nickelmarknaden har påverkats stort av kriget. Ryssland är en väldigt stor producent av nickel, och metallen är viktig för bland annat den heta elbilsindustri samt för rostfritt stål. Stängningen av marknaden är ett väldigt bra exempel på hur kriget kan skapa turbulens och andra problem i finansmarknaden.

I och med att priset har rusat har det också skapat enorma förluster. Råvarubolag som har hedgat sitter idag med gigantiska förluster. Världens största nickelproducent, kinesiska Tsingshan Holding Group, sitter med en stor kort position. Pappersförlusten var under måndagen totalt 8 miljarder dollar.

Enligt källor till Bloomberg News vill ägaren Xiang Guangda inte ta bort sin blankningsposition.

Nickel handlas också i Kina och där har priset fallit i flera dagar i sträck. Uppgången tidigare i veckan för nickel saknar motsvarighet i historien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets