Nomura: Nu spricker Kinas bobubbla

”För oss är det inte längre en fråga om ”när” utan snarare ”hur allvarlig” korrektionen på fastighetsmarknaden blir”, skriver Zhiwei Zhang, Nomuras chefsekonom i Kina, i en ny rapport.

Precis som Affärsvärlden med flera har varnat om länge, verkar den kinesiska bostadsbubblan snart vara ett faktum.

Enligt Nomuras analys är det inte längre en fråga om när den inträffar utan hur illa den blir. Den pågående priskorrektionen kan skapa en snöbollseffekt i hela Kinas ekonomi och dra ned Kinas BNP till 6,7 procent i år (7,7 procent 2013), enligt Nomuras beräkningar. Det skriver Wall Street Journal.

Fastighetsmarknaden står för 19 procent av Kinas BNP och 39 procent av de statliga intäkterna.

Bostadsbyggandet i Kina har fallit med 20 procent på årsbasis och de totala volymerna under första kvartalet 2014 ligger nu på den lägsta nivån på fem år, enligt Nomura.

En kombination av extremt höga bostadsvakanser och brist på finansiering bland landets bostadsutvecklare anses vara de främsta orsakerna till nedgången på bostadsmarknaden.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.