Löner
Nordea: Återhämtningen stöttar lönerna
Efter vårens djupa coronakris har återhämtningen gått bättre än väntat och indikatorer pekar på att återhämtningen fortsätter.
“Att vi överraskas av hur snabb återhämtningen är beror på krisens karaktär. Som vi har betonat tidigare var det åtgärder för att värna folkhälsan som orsakade inbromsningen, och inte ekonomiska obalanser. De omfattande stödåtgärderna har hjälpt hushåll och företag att övervintra. Vissa branscher är fortfarande hårt drabbade medan läget i stora delar av ekonomin normaliseras i snabb takt”, skriver Nordeas Susanne Spector och Torbjörn Isaksson i analysen.
Arbetslösheten har även börjat gå långsamt nedåt och antalet varsel föll tillbaka redan under sommaren. Samtidigt är resursutnyttjandet inte normalt. Återhämtningen på arbetsmarknaden sker långsammare än produktionen och Nordea räknar med en arbetslöshet på omkring 9 procent vid årsskiftet.
Även avtalsrörelsen påverkas av den starkare utvecklingen. Industriavtalet innebär att det är parterna inom industrin som sätter märket – och där går återhämtningen snabbast.
Banken anser att sannolikheten för mycket låga löneavtal minskat och justerar upp bedömningen av löneökningarna för 2021 och 2022.
“Vi räknar nu med löneavtal på samma nivåer som tidigare, det vill säga på omkring 2% per år och något högre än vår tidigare prognos. De strandade förhandlingarna om arbetsrätten kan också innebära mindre kompromissvilliga fackföreningar”, skriver de.
Den stora knäckfrågan är hur parterna hanterar de månader under året som saknar avtalade löneökningar då avtalsförhandlingarna flyttades från våren till hösten. I bankens huvudscenario blir det inga retroaktiva löneökningar för 2020, utan att arbetstagarna kompenseras med lite högre löneökningar under kommande år eller att man slår ihop löneökningarna för 2020 och 2021.
Samtidigt består bilden av ett lågt kostnadstryck i den svenska ekonomin och banken tror att treårsperioden 2020–2022 visar på den lägsta löneökningstakten under Industriavtalets era.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.