Nordea: Farlig expansiv räntepolitik

Riksbanken har målat in sig i ett hörn, enligt Nordea, då låg inflation tvingar Riksbanken att föra en mycket expansiv politik - trots att det är svårt att påverka inflationen.

Det skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i sin senaste Boränteprognos, där man menar att nollräntan medför stora risker, samtidigt som boräntorna kommer att ligga kvar på låga nivåer länge än.

Den låga inflationen beror till stor del på fallande priser internationellt och inte minst på oljepriset, som påverkat KPI med 0,6 procentenheter sedan i somras, skriver affärsbanken.

”Riksbanken fokuserar i första hand på KPIF, det vill säga konsumentprisindex med fast boränta. Men det finns centralbanker såsom till exempel den amerikanska som exkluderar energi från konsumentprisindex”, skriver Nordea, som menar att Riksbanken har gjort detta förut och även borde göra det nu.

KPIF exklusive energi ligger runt 1 procent, men det är inte en nivå som enligt Nordea föranleder nollränta eller ytterligare åtgärder.

”Dessutom är 30 procent av det vi konsumerar import, vilket är svårt för Riksbanken att påverka annat än via kronan. Att försvaga kronan i den miljön vi befinner oss idag är inte enkelt bland annat med tanke på att den europeiska centralbanken för en än mer expansiv politik”, skriver Nordea.

Den låga inflationen lär enligt affärsbanken bestå, då hyror och löner som också är stora delar i inflationen ökar långsamt.

”Risken är att den mycket expansiva politiken leder till större problem i framtiden. Nollränta är inte rimligt i längden och särskilt inte med en inhemsk ekonomi som i grunden går bra. Men för bolånen betyder det att räntorna förblir låga länge än och det är därför inte heller någon brådska med att binda lånen trots att räntorna är på historiskt låga nivåer”, konkluderar Nordea.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco