Nordea: Marknaden har prisat in flera räntehöjningar

Finansmarknadens aktörer har redan prisat in högre räntor och enligt Nordeas chefekonom Annika Winsths bedömning fler räntehöjningar än vad Riksbanken lär leverera.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Risken för inflation är större än på länge, skriver Nordeas Annika Winsth i sin senaste boränteprognos. Mycket talar också för att inflationen kommer att fortsätta ligga en bra bit över målet de kommande månaderna. Trycket på centralbankerna att minska sina stimulanser har också blivit större.

“Det är önskvärt då expansiv krispolitik i en stark konjunktur riskerar att leda till överhettning med risk för framtida bubblor”, skriver hon och menar att en överhettad konjunktur nu är en större risk än en tillfälligt hög inflation.

Även om flera centralbanker väntas höja räntan under 2022 menar Winsth att det är mer troligt att Riksbanken minskar balansräkningen.

“Även det betyder högre räntor då minskade köp från Riksbanken trycker upp räntenivån på till exempel bostadsräntor”, skriver hon.

Hon noterar att finansmarknadens aktörer verkar ha priset in fler räntehöjningar än vad Riksbanken lär leverera, vilket talar för att räntorna kan falla tillbaka något.

“För bolånekunder innebär minskade stimulanser högre räntor samtidigt som marknaden sprungit för fort, vilket bör hålla emot en uppgång något. Det talar för att ränteutvecklingen går sidledes en tid”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.