Nordea: Räntebotten är passerad – läge binda räntan

Räntebotten är passerad och den starka konjunkturen talar för att räntor med längre löptider stiger ytterligare framöver, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i sin boränteprognos.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Inflationen stiger över målet i Sverige och även om en del av prishöjningarna troligtvis är tillfälliga finns det en risk att de håller sig längre än väntat, då stimulanserna är fortsatt massiva, skriver Annika Winsth i sin boränteprognos.

”Efter år av extrema stimulanser är det välkommet att lämna krispolitiken bakom sig för att undvika överhettning. Det är dock ingen enkel uppgift då tillgångsinflationen varit påtaglig under många år med mycket låg ränta”, skriver hon.

En ränta som stiger för snabbt kan drabba såväl aktiemarknaden som den räntekänsliga bostadsmarknaden, skriver hon.

Även om det dröjer innan Riksbanken höjer reporäntan kan övriga penningpolitiska stimulanser minska betydligt framöver. Mycket talar även för att räntor med längre löptider stiger ytterligare framöver, menar Winsth, och det kan vara läge för de hushåll som funderar på att binda delar av lånet att komma till skott.

”Räntebotten är passerad, men ränteuppgången blir måttlig i bemärkelsen att nivån fortsatt är historiskt låg”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco