Nordea: Riksbanken blir mindre hökaktig efter Ohlsons avgång

Vice Riksbankschef Henry Ohlson har meddelat att han avgår den 30 juni. Avgången sker i förtid då hans mandatperiod slutar i januari 2026. Det innebär att det bara kommer vara fem ledamöter i direktionen som beslutar om styrräntan i april och juni.
Henry Ohlsson, vice riksbankschef,
Henry Ohlsson lämnar Riksbanken Foto: TT

Ohlsson har förespråkat en aktiv penningpolitik de senaste åren. Han har varit en duva när inflationen varit låg och en hök när den varit hög. Ohlsson har därmed under det senaste året befunnit sig i höklägret och har även övervägt att höja räntorna mellan schemalagda penningpolitiska möten. Han har dock inte gjort några formella reservationer. Det skriver Nordea i en snabbkommentar efter beskedet.

”Styrelsen blir mindre hökaktig utan Ohlsson. Det råder dock enighet i styrelsen om att bekämpa och ha ett starkt fokus på inflation. Detta påverkar därför inte de penningpolitiska utsikterna i någon större utsträckning”, skriver Nordea i sin slutsats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets