Nordea uppges varsla inom aktieanalys

Svensk-finska Nordea uppges ha varslat 15 anställda på aktiesidan, alltså inom det som brukar kallas "equities sales and trading", rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Tjänsterna som berörs finns i Stockholm, Köpenhamn och Oslo, enligt nyhetsbyrån.

Nordea blir senast i raden att skära ned inom bankens aktieaffär, en affär som många banker i hela världen har skalat ned de senaste åren. Yrkesområdet har skurits ned av flera skäl, bland annat nya regler för analys i och med de så kallade mifid-reglerna, som kräver ökad transparens avseende investerarrådgivning. Samtidigt har provisioner för aktiehandel minskat markant de senaste decennierna.

Deutsche Bank, Barclays och Macquarie är några konkurrentbanker som stått för liknande sentida nedskärningar.

Frank Vang-Jensen, Nordeas vd sedan i september, har aviserat att banken kommer genomföra besparingsåtgärder under de kommande åren och under slutet av 2018 implementerades anställningsstopp.

Nordea har inte velat varken bekräfta eller förneka uppgifterna, men uppgav för Bloomberg News att banken ”går in i en ny fas med en uppdaterad strategi, vilket inkluderar en minskning av mantalet”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.