Norge höjer räntan

Norge höjde som väntat styrräntan med 25 punkter till 0,50%.
Norges Banks chef Øystein Olsen.
Norges Banks chef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB/TT

Som väntat höjde Norge styrräntan till 0,50%  från 0,25%. Beslutet var enhälligt.

“Det finns stor osäkerhet kring utvecklingen av pandemin och dess effekter på ekonomin. Men om ekonomin utvecklas överlag i linje med prognoserna, kommer räntan sannolikt att höjas ytterligare i mars”, säger centralbankschefen Øystein Olsen.

I räntebeskedet skriver banken att uppsvinget i ekonomin fortsatt och arbetslösheten har minskat samtidigt som kapacitetsutnyttjandet ligger över en normal nivå.

Den ökade smittspridningen i samhället väntas dämpa tillväxten den närmsta tiden, men när infektionstalen går ner och åtgärderna lättas kommer tillväxten troligtvis fortsätta. Vidare menar centralbanken att även om höga elpriser lett till en stigande KPI-inflation så ligger den underliggande inflationen under målet på 2%. Dock väntas den importerade inflationen och större löneökningar leda till högre underliggande inflation i framtiden.

”Penningpolitiken är expansiv. Utskottets bedömning är att hänsynen till att stabilisera inflationen kring målet på kort sikt talar för att styrräntan kommer att höjas till en mer normal nivå. En gradvis normalisering av räntorna är förenlig med en fortsatt hög sysselsättning. Högre räntor kommer också bidra till att motverka uppbyggnaden av finansiella obalanser”, skriver centralbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.