Norska miljardärer går samman i allians inom vindkraft offshore

De tre norska bolagen Aker Solutions, Solstad Offshore och Deepocean går samman och bildar en förnybar offshoreallians under namnet Windstaller Alliance.
Kjell Inge Røkke.
Akers huvudägare Kjell Inge Rökke.
I ett pressmeddelande uppges det att alliansen syftar till att erbjuda ”världens mest kostnadseffektiva och kompletta produktförsörjning, tillverkning och marina tjänster inom havsbaserad vind”. Alliansen ska även sikta på andra projekt inom förnybar energi offshore.

Windstaller Alliances tillkomst beror på att den nuvarande offshoremarknaden är starkt fragmenterad. ”Den är inte särskilt optimal när det gäller effektivitet, kostnad, risk och miljöavtryck”, säger alliansens chef Guro Høyaas Løken.

Genom Windstaller Alliance kommer nivån av samverkan mellan leverantörer att reduceras, vilket minskar både den tekniska och kommersiella risken i projekt. Detta väntas också komma att förbättra projektens genomförandetid.

Miljardären Kjell Inge Røkke är storägare i Aker Solutions, samt sitter på 25% av Solstad Offshore. Rederikungen och Norges rikaste person John Fredriksen har ett motsvarande ägande i Solstad Offshore på 15%.