Novo Holdings förvärvar Catalent för 16,5 miljarder dollar

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks största ägare Novo Holdings förvärvar Catalent, en kontraktstillverkare inom läkemedel, i en affär som inklusive skulder värderar bolaget till 16,5 miljarder dollar.
Novo Holdings förvärvar Catalent för 16,5 miljarder dollar - Novo Nordisk i Bagsværd
Novo Nordisk VD Lars Fruergaard Jørgensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Budet, som är kontant, ligger på 63,50 dollar per aktie vilket är en premie om 16,5% jämfört med stängningskursen den 2 februari. Budpremien är 47,5 procent jämfört med genomsnittskursen för de 60 senaste handelsdagarna.

Affären förväntas slutföras mot slutet av 2024. Det framgår av ett pressmeddelande.

När affären slutförs kommer Novo Holdings att sälja tre tillverkningsanläggningar till Novo Nordisk. Dels kommer de att sälja anläggningen i Anagni i Italien samt anläggningarna i Bloomington i USA och Bryssel i Belgien. Novo Nordisk och Catalent samarbetar sedan lång tid tillbaka.

Novo Nordisk kommer att betala 11 miljarder dollar för anläggningarna.

”Förvärvet kompletterar de betydande investeringar vi redan gör i anläggningar för aktiva farmaceutiska ingredienser, och anläggningarna kommer att ge strategisk flexibilitet till vårt befintliga leveransnätverk”, kommenterar Lars Fruergaard Jørgensen, VD för Novo Nordisk.

Beroende på när affären slutförs förväntas transaktionen ha en låg ensiffrig negativ inverkan på tillväxten i rörelseresultatet under både 2024 och 2025, uppger Novo Nordisk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets