Nu är 100-miljardsprojektet i fara

Efter att japanska Toshibas aktiekurs kollapsat söker bolaget nu hjälp med att finansiera utbyggnaden av kärnkraften i Storbritannien, ett projekt som beräknas kosta mellan 8 och 16 miljarder pund. Det skriver The Guardian.

Toshiba har en nyckelroll i planerna på ny brittisk kärnkraft. Men efter att bolaget  radat upp förluster i kölvattnet av en bokföringsskandal, förs nu samtal med lokala finansiärer om stöd till ett nytt kärnkraftverk nära Sellafield.

I måndags rekommenderade den japanska tillsynsmyndigheten att Toshiba ska få böta motsvarande över 500 miljoner kronor för att ha överdrivit vinster. Aktien har fallit 40 procent sedan årsskiftet.

Det är inte första gången utbyggnaden av brittisk kärnkraft stöter på problem. Den franska energigruppen EDF, som planerar att bygga en ny reaktor i Somerset, trillade nyligen ur Frankrikes CAC 40-index över ledande aktier.

Det finns en växande oro i Londons finansdistrikt City över de skenande kostnaderna för enorma kärnkraftsprojekt. Det skadar bolagens aktievärderingar och underminerar regeringens planer på att bygga ny kärnkraft vid en tid då den lovat att fasa ut kolkraftverk, skriver The Guardian.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.