Fyra storbolag utreds av SEC

En kvartett storbolag utreds av den amerikanska finansmyndigheten SEC för en korruptionshärva med sitt epicenter i Kina, där Siemens, GE, Philips och Toshiba ska ha upprättat mutpakter med lokala mellanhänder för att sälja vårdutrustning till sjukhus, enligt Reuters källor.

SEC har i en utredning som tar rygg på tidigare efterforskningar om korruption på den brasilianska marknaden nu hittat misstänkta transaktioner i Kina, rapporterar Reuters med hänvisning till källorna.

Priser ska ha manipulerats för att driva upp lönsamhetsmarginaler i stora kontrakt på dyr sjukvårdsutrustning som magnetröntgen-apparatur och CT-skannrar. Mellanskillnaden som utgjordes av differensen mellan priset mellanhänderna fick köpa utrustning och som sedan sjukhusen de facto betalat kunde vara så hög som 40 procent. Överskottet användes till att betala höga tjänstemän och politiker som drivit igenom beslut om kontrakten för sjukhusens räkning, rapporterar Reuters.

Samtliga bolag tillbakavisar uppgifterna. SEC har avböjt att kommentera.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.