Nu måste allt bli rätt
Den forna börskalkonen Pergo har tagit revansch och fått se sin aktiekurs stiga med över 65 procent sedan årsskiftet. Ändå är det sannolikt en bit kvar på vägen till en verklig turn around för golvtillverkaren, som för andra gången under sin tid på börsen lyckats vända tung förlust till svag vinst.
Pergo introducerades på börsen 2001 genom en avknoppning från kemikoncernen Perstorp.
Knappt ett år senare fick Pergo be sina aktieägare om 394 miljoner kronor och det stod klart att framtidsutsikterna var långt sämre än vad aktiemarknaden hade väntat sig. Vid denna tidpunkt värderades Pergo till ungefär 850 miljoner kronor. Börsintroduktionen blev i efterhand hårt kritiserad.
Flera år av maktstrider mellan ägare, krisartade besparingsprogram och täta vd-byten gav snart bolaget dåligt rykte. Analytikerna på mäklarfirmorna slutade hoppas på en rekonstruktion av bolaget. År 2002 visade bolaget ett positivt resultat i nivå med det förväntade helårsresultatet för 2005. Pergos börsvärde ligger i dag över 2 miljarder kronor.
När Perstorps dotterbolag Pergo 1984 lanserade sina laminatgolv var det en stor nyhet på golvmarknaden. Mot slutet av de gyllene åren i mitten av 1990-talet värderades Pergo till cirka 3 miljarder. Till följd av sin dyrare produktionsteknik försvagades med tiden Pergos position på den europeiska marknaden när en effektivare teknik (direktlaminering) fick fotfäste bland konkurrenterna. Pergo spelade bort sina kort och i dag pågår arbetet med att utveckla Pergo från ett renodlat laminatgolvföretag till ett bredare golvföretag. Marknaden för laminatgolv står endast för en tiondel av den årliga golvförsäljningen i Europa och Nordamerika. Pergos marknadsandelar uppgår här till 5 respektive 20 procent.
I USA är Pergo marknadsledande och varumärket introducerades 1996 genom ett samarbete med byggvaruhuset The Home Depot. Samarbetet kom i gungning när butikskedjan Lowe’s också blev återförsäljare 2003. Konflikten slutade med att Home Depot nedgraderade Pergos produkter till en mindre lönsam kategori.
Tillsammans står båda dessa återförsäljare för ungefär 60 procent av den amerikanska marknaden (ungefär 3000 butiker) och är i dagsläget oersättliga för Pergo. Marknaden för laminatgolv är yngre i USA än i Europa och beräknas växa med 10 till 20 procent per år. Bolaget väntar sig självt en årlig tillväxt på 10 procent, vilket är en realistisk bedömning enligt Affärsvärlden. Samtidigt är konkurrensen hård med prispress och små rörelsemarginaler.
I Europa har Pergo sedan länge förlorat möjligheterna att konkurrera genom egentillverkning. I dag finns ingen produktion kvar i den lilla orten Perstorp och de stora moderniseringarna som nyligen avslutats i Trelleborg ger, enligt nytillträdde vd:n Tony Sturrus, en överkapacitet som räcker till 2008. Enligt Sturrus har situationen i Europa därefter utvecklats till en kapplöpning mellan tillverkarna om vem som kan minska sina fasta kostnader mest.
Pergo har inte råd att göra fler strategiska misstag. Företagets framtidsförhoppningar är att uppnå en 8-procentig rörelsemarginal och en 20-procentig avkastning på sysselsatt kapital, lönsamhetsnivåer bolaget inte haft sedan mitten av 1990-talet. Att göra ett olönsamt företag lönsamt tar tid. De senaste 12 månaderna var rörelsemarginalen endast ett par procent och avkastningen på sysselsatt kapital cirka 5 procent. Med ett guldkantat optionsprogram i ryggen gör ledningen vad den kan för att beveka aktiemarknaden som förväntar sig ett starkare kassaflöde redan mot slutet av året.
Frågan är därför hur stor del av dessa förväntningar som redan har räknats in i aktiekursen. Efter kursrallyt sedan årsskiftet värderas Pergo till hela 0,65 gånger sin försäljning för 2006. Ägarbilden domineras av finansiella spelare, och det faktum att Pergo tidigare varit föremål för uppköp gör att bolaget sannolikt redan är genomlyst av potentiella industriella köpare på marknaden. Trots att bolaget alltjämt är en uppköpskandidat är risken ändå hög att kursen faller om nya problem bubblar upp till ytan.
Sälj och ta hem vinsten. Den som spekulerar i ett eventuellt uppköp gör bättre i att hålla sig borta ett tag och återkomma när prisbilden har förändrats.
Magnus Eriksson
magnus.eriksson@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.