Ny duo i Småbolagsportföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Ett kärt innehav får stryka på foten när det är dags för Småbolagsportföljen att göra årets första affärer.

När Småbolagsportföljen startade i slutet av december lämnades en liten kassa för fyndköp när den värsta turbulensen på marknaden hade lagt sig. Halvvägs in i februari kan vi konstatera att portföljen klarade sig fint genom januari, och februari har blivit ännu bättre. Nu är det hög tid för Småbolagsportföljen att gå på shoppingrunda.

Första stoppet blir på bryggeriet. Kopparbergs har tappat drygt 11 procent på ett år, vilket gör att aktien nu handlas på en lockande nivå.

I Affärsvärldens analys från januari i år beskrevs brexit-risken som den största anledningen till den ökade rabatten i Kopparbergs. Med runt hälften av försäljningen i Storbritannien i form av cider är bolaget exponerat både för brexits effekt på det brittiska pundet och risken för handelshinder.

Att Storbritannien gör en hård brexit med ett potentiellt efterföljande ras för pundet är fortfarande möjligt. Detta skulle naturligtvis vara väldigt negativt för Kopparbergs, men bolaget arbetar aktivt för att minska beroendet av pundet och hantera brexitfrågan på bästa sätt. Detta görs bland annat genom inköp av förpackningar, transporter och tjänster i pund samt ökad tappning i Storbritannien. Det mesta pekar alltså åt att bolaget hittar en lösning, även om det blir en hård brexit.

Med nuvarande kurs handlas aktien kring p/e 16 till 2018 års vinst. Det är ett lockande pris för ett relativt konjunkturokänsligt kvalitetsbolag med rörelsemarginal på 14 procent och nya tillväxtmöjligheter länder som Australien och USA.

Nästa vecka kommer Kopparbergs bokslut. Småbolagsportföljen köper redan nu.

Samtidigt som vi plockar in Kopparbergs ser det ut att vara dags att växla ut Gränges ur portföljen. Aktien kan ha mer att ge ett tag framöver, men i och med skjutsen från bokslutet i förra veckan har Gränges haft en fin utveckling på 16 procent sedan portföljens start.

Orsaken till utskiftet är att Småbolagsportföljen har fått upp ögonen för det mindre aluminiumbolaget Profilgruppen. Både Gränges och Profilgruppen tillverkar profiler och komponenter i aluminium, men med två olika slags metoder. Gränges använder sig av valsning medan Profilgruppen extruderar, vilket innebär att aluminiumet hettas upp så att metallen kan pressas genom en form för att bli till det som kallas en profil.

Men anledningen till att Profilgruppen nu tar Gränges plats i portföljen är varken produktionsmetoden eller för den delen bolagens värderingar. Både Gränges och Profilgruppen handlas till p/e-tal runt 10.

Däremot guidar bolagen olika inför 2019. Gränges, som har en stor exponering mot den asiatiska marknaden, var tydliga med att första kvartalet 2019 kommer bli tufft.

”För material till fordonsindustrin förväntas en minskning med medel ensiffriga tal drivet av lagerneddragningar i försörjningskedjan i framförallt Asien, men även till viss del i Europa. I Amerika förväntar sig Gränges en tillväxt med låga ensiffriga tal för material till både fordons- och HVAC-industrin i det första kvartalet”, skrev vd Johan Menckel i rapporten för det fjärde kvartalet.

Profilgruppen har däremot sin huvudmarknad i norra Europa. I branschorganisationen EAA:s senaste prognos bedöms marknaden i Europa växa knappt två procent jämfört med 2018, medan Skandinavien förväntas vara på samma nivå som under 2018.

”Marknadsläget bedöms vara stabilt de kommande kvartalen”, skrev Profilgruppen i bokslutet för 2018.

Eftersom Profilgruppen har en mindre likvid aktie än Gränges tar Småbolagsportföljen en mindre position i det nya innehavet. Portföljen köper in 388 aktier för drygt 42 000 kronor.

Vinsten från Gränges-försäljningen sparas till nya fynd. Trots att portföljen ska hålla en någorlunda defensiv linje har vi span på några lockande tillväxtbolag med alltför stor potential för att vi ska kunna hålla tassarna borta. Om allt går som planerat ser vi ännu ett nytt spännande innehav i portföljen i nästa vecka.

Efter affärerna ser portföljen ut så här vid börsens stängning på torsdagen:

MELPort 2019-02-15.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.