Ny flagga i Eurobattery Minerals nyemission – höga kostnader

Prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har släppt prospektet för sin företrädesemission på cirka 29 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden drar tillbaka två flaggor som "pensionerats" samt gör ett flaggbyte.
Ny flagga i Eurobattery Minerals nyemission – höga kostnader - Eurobattery Minerals
Eurobattery Minerals är aktuellt med både en företrädesemission och en riktad konvertibelemission.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Eurobattery Minerals företrädesemission av units som kan tillföra prospekteringsbolaget 29,3 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi sex flaggor för emissionen.

Efter en genomgång av bolagets prospekt drar vi tillbaka flaggorna för hög utspädning och frekventa nyemissioner då dessa har utgått ur Affärsvärldens flaggbestånd.

Vi hissade tidigare en flagga för bristfällig information då Eurobattery inte redogjorde för emissionskostnaderna i samband med att de initiala villkoren publicerades. I prospektet framgår emissionskostnaderna och flaggan för bristfällig information tas därmed bort. Istället tillkommer en ny. Eurobatterys VD Roberto García Martínez har inte återkopplat på förfrågan att kommentera flaggan.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaderna väntas uppgå till 5,6 Mkr vilket motsvarar 19,1% av emissionsbeloppet. Det är så pass högt att Emissionsguiden hissar en flagga.

Av kostnaderna består 3,1 Mkr av ersättning till de parter som lämnat garantiåtaganden. Garanterna kan välja mellan 15% i kontanter eller 20% i units, för det garanterade beloppet. Summan 3,1 Mkr är baserad på antagandet att alla garanter väljer kontant ersättning. Emissionskostnaden kan alltså bli lägre än vad som angivits, men i så fall med effekten att utspädningen för befintliga aktieägare blir större.

Det här innebär att antalet flaggor i Eurobattery Minerals företrädesemission nu är fyra.

Idag måndag startar teckningsperioden. Eurobattery-aktien handlas med god marginal över teckningskurs per aktie (0,70 kr kontra 0,40 kr). Det är ett uppsving mot för några veckor sedan då aktien harvade kring 0,55 kronor.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.