Nya sedlar kostar brittiska banker miljarder

Precis som Sverige byter Storbritannien ut sina sedlar inom kort. Men notan blir dyr. De nya plastsedlarna kan komma att kosta brittiska banker och affärer motsvarande 3 miljarder kronor, skriver The Guardian.

De nya brittiska sedlarna är 15 procent mindre än de nuvarande. De är gjorda av plast och ska vara hållbarare och svårare att förfalska än de sedlar som nu är i omlopp.

Det nya formatet gör att uttags- och försäljningsautomater måste kalibreras om. Äldre automater kan vara nödvändiga att bytas ut.

-Det kommer att bli enorma utmaningar för alla handlare, säger vd:n för ett betalningskonsultbolag till The Guardian.

För centralbanken Bank of England däremot kommer de nya sedlarna att innebära en besparing på motsvarande 1,3 miljarder kronor i produktionskostnader.

Den nya 5-pundsedeln kommer att prydas av Winston Churchill och 10-pundsedeln av Jane Austen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.