Analytikerna: Pundet har nått botten

Det brittiska pundet har fallit de senaste veckorna, men enligt storbankernas analytiker så kan valutan ha nått botten. Detta rapporterar Bloomberg.
Analytikerna: Pundet har nått botten - pund-flagga-affarsvarlden-700_binary_6867132.png

Det brittiska pundet har fallit mot euron under de senaste fyra veckorna, enligt analytiker på storbankerna ING Groep och Nordea. Pundet har nu nått den lägsta nivån på tio månader, 1,08 pund relativt euron.

Men ingen paritet för valutaparet euro-sterling är att vänta, menar analytikerna. Trots att pundet skulle kunna påverkas av politiska vindar säger ING:s analytiker att valutan är väsentligt undervärderad.

“Pundets försvagning börjar nu se överdriven ut relativt den politiska risken i närtid”, skrev analytiker på ING i en notering från den 24 augusti.

Även Nordeas Andreas Steno Larsen hävdade att investerarna redan prisat in en skakig sorti ur den Europeiska unionen, och följaktligen inte kommer uppleva ytterligare valutafall.

Storbritanniens förtegenhet kring kostnader Brexit och rättigheter för européer i landet har väckt frustation och frågor kring parternas diskussioner kring handelsavtal i oktober. Dessutom har den inbromsade konsumtionen och stagnerade affärsinvesteringar i Storbritannien visat på att ekonomin förlorat momentum.

Trots att pundets värde relativt euron kan ha nått botten kvarstår alltså flera risker i den brittiska ekonomin. Därför rekommenderar flera analytiker att sälja pundet mot andra valutor.

Commonwealth Bank of Australia föreslår att investerarna ska sälja det brittiska pundet mot den kanadensiska dollarn, medan franska Société Générale rekommenderar att blanka pundet mot den turkiska liran.

Så länge det kvarstår osäkerheter kring Brexit kommer ett svagare pund för att attrahera utländskt kapital till Storbritannien för att finansiera underskottet i bytesbalansen, skrev Elias Haddad, valutastrateg på australiensiska CBA, den 25 augusti.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF