Nya siffror: Bostadsrätter har blivit dyrare senaste året – villor har tappat 6%

Bostadspriserna sjönk i storstäderna i september. Och nu har villapriserna i landet backat med 6% på ett år, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men mäklartoppen Erik Wikander är positiv: "När vi går in i hösten och vintern och jämför med föregående år är orosmolnen färre", säger Fastighetsförmedlingens vice VD som ser en "ny dynamik" på bostadsmarknaden.
Nya siffror: Bostadsrätter har blivit dyrare senaste året – villor har tappat 6% - mäklare bostad
Foto: Anders Wiklund och Robin Bäckman / TT

Bostadspriserna var oförändrade i september – både för bostadsrätter och villor, enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. I flertalet storstadsområden sjönk dock priserna för lägenheter och villor.

”Prisnivån är på det stora hela fortsatt stabil, och har varit så sedan i våras”, kommenterar Svensk Fastighetsförmedlings vice VD Erik Wikander.

Prisutvecklingsskillnader beroende på storlek

I Storstockholm utvecklades priserna på bostadsrätter sidledes medan de minskade med 1% i Storgöteborg och 2% i Stormalmö. Priserna sjönk med 1% i samtliga centrala delar av storstadsområdena.

När det gäller just bostadsrätter har det de senaste sex månaderna setts påtagliga skillnader mellan olika storlekar. Framför allt sticker utvecklingen för ettor ut, med en prisuppgång på riksnivå. Samma trend ses också i rikets tre storstäder, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån

”Bostadsmarknaden fortsätter att präglas av ett stort utbud, långa försäljningstider och en viss prisnedgång i storstäderna. Sedan finns det som vanligt geografiska skillnader och det är även intressant att titta på bostadsrätter i olika storlekar. Där sticker ettor ut med en tydlig prisuppgång medan större lägenheter sjunker i pris”, säger Johan Engström.

Sannolikt beror det på att fler nu väljer, eller i vissa fall måste, att bo lite mindre, framhåller Fastighetsbyråns VD vidare.

”Det är helt i kontrast med vad vi såg under pandemin. Samtidigt finns det fortsatt en efterfrågan från förstagångsköpare som i huvudsak väljer mindre lägenheter.”

”Ny dynamik” på bostadsmarknaden

Villapriserna minskade 1% i både Storstockholm och Storgöteborg i september. I Stormalmö var priserna oförändrade under årets nionde månad.

Svensk Fastighetsförmedlings vice VD Erik Wikander talar om en ny dynamik på bostadsmarknaden, då det nu görs fler villaaffärer än samma period i fjol.

”Våra mäklare har också de senaste tre månaderna gjort fler kundmöten än motsvarande period förra året, vilket är en god indikator på hur marknaden kommer se ut framåt”, säger Wikander.

Under juli till och med september ökade andelen villaförsäljningar med 1,5%.

”Det är verkligen ett trendbrott på villasidan när vi nu tydligt börjar se en större aktivitet på marknaden än det var motsvarande period förra året”, framhåller Erik Wikander.

Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling.
Erik Wikander, vice VD Svensk Fastighetsförmedling

På riksnivå var medelpriset för en villa i september 3,7 miljoner kronor och kvadratmeterpriset för bostadsrätter var 44 000 kronor.

Antalet sålda bostäder fortsätter att vara lågt, enligt Svensk Mäklarstatistik. Sett till de senaste tre månaderna såldes 22.900 bostadsrätter och 13.100 villor , vilket motsvarar -5% färre bostadsrätter men +1% fler villor jämfört med samma period i fjol.

Bostadsbristen kommer driva upp priserna

Erik Wikander ser nu färre orosmoln inför hösten och vintern än jämfört med i fjol. Trots att boende- och levnadskostnaderna är högre än för några år sedan. Han lyfter bland annat att den osäkerhet som rådde förra året kring elpriserna nu inte finns på samma sätt.

”Nu är vi på eller väldigt nära räntetoppen, inflationen är fallande, och förutsättningarna för stabilare elpriser i vinter är bättre, vilket skapar en ökad trygghet och gör att fler som avvaktat nu kommer börja se över sin boendesituation”, säger Wikander och fortsätter:

”Även om man kan se enskilda och lokala variationer så förväntar vi oss en fortsatt stabil prisbild under hösten, och en bit in i nästa år. Den avstannade nyproduktionsmarknaden som medför en ökad bostadsbrist framåt är också något som kommer att driva upp priserna på sikt.”

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i riket stigit med 1% medan villapriserna sjunkit med 6%.

Prisstatistik bostadsrätter

Bostadsrätter 1 mån 3 mån  12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket 0% -1% +1% 43 953
Centrala Stockholm -1% 0% +4% 103 363
Storstockholm 0% -2% +4% 64 421
Centrala Göteborg -1% +1% 0% 63 295
Storgöteborg -1% -2% -2% 46 058
Centrala Malmö -1% -1% -1% 36 619
Stormalmö -2% -2% -3% 33 201

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Prisstatistik villor

Villor 1 mån 3 mån  12 mån Medelpris
Riket 0% +1% -6% 3 698 000
Storstockholm -1% -1% -4% 6 625 000
Storgöteborg -1% 0% -5% 5 171 000
Stormalmö 0% -1% -5% 5 018 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.