Villapriserna föll nära 2% i september: ”Botten är inte nådd”

I september sjönk villapriserna i Sverige 1,9% medan lägenhetspriserna stod stilla. Som helhet föll bostadspriserna med 1,3%, enligt SBAB Booli Housing Price Index.
Villapriserna föll nära 2% i september: ”Botten är inte nådd” - Robert boije villapris villa
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Fastighetsbyrån / SBAB

Lägenhetspriserna föll i samtliga områden – förutom i Storstockholm där de steg med 0,7%.

Sedan lägenhetspriserna stod som högst förra våren har de nu fallit med sammanlagt knappt 9%.

Villapriserna föll med 1,9% i september med stora regionala skillnader. I Storgöteborg föll villapriserna med hela 5,3% med Norra Sverige och Stormalmö inte långt efter.

Huspriserna har nu falli drygt 15% i Sverige som helhet sedan de stod som högst förra våren.

MOTSTÅNDSKRAFTIGA PRISER

Sammantaget bedöms bostadspriserna i september uppvisa en rejäl motståndskraft, bortrensat för tillfälliga effekter som säsongspåverkan.

”Även om bostadspriserna föll i september, tycker jag att de fortfarande uppvisar en förvånansvärd stor motståndskraft mot både de urholkade realinkomsterna och den stora ränteuppgången. Den underliggande trenden pekar mot mer eller mindre stillastående priser på både lägenheter och villor just nu för Sverige som helhet”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Chefsekonomen räknar med att priserna går ner lite till under hösten, innan botten är nådd.

”De nu låga marginalerna på bolån kan komma att höjas när bankerna höjer inlåningsräntorna, vilket driver upp den rörliga bolåneräntan. Många bostadsrättsföreningar står också inför betydande höjningar av månadsavgifterna”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets