Nya storägare på börsen när AP-fonderna stuvar om miljarder

Ett trettiotal av de större börsföretagen möter idag nya storägare när AP-fondernas tillgångar på morgonen den 1 januari fördelades lika mellan fyra nya fonder. Totalt har aktier för cirka 160 miljarder kronor fördelats, motsvarande drygt 30 procent av tillgångarna på 520 miljarder kronor i det nya AP-systemet.

Mer om den framtida pensionsbufferten får svenska folket inte veta än på ett tag. Tidigast den 15 februari publiceras boksluten för de fyra fonderna och först då framgår det mer i detalj hur fonderna tänker placera tillgångarna framöver.

”Jag är mycket förtegen om vår portföljstrategi och portföljval eftersom vi rimligen kommer att göra förändringar. Det gagnar sannolikt inte våra pensionärer om marknaden vet hur vi agerar”, säger Thomas Halvorsen, VD för Fjärde AP-fonden.

På tisdagsmorgonen den 2 januari flaggade Fjärde AP-fonden och Tredje AP-fonden (gamla Femte) ner i trettiotal bolag där ägarandelarna tidigare överstigit fem procent av kapital eller röster. Framöver kommer varje enskild fond att äga aktier motsvarande 1-2 procent av kapital och röster i respektive bolag.

Det rör sig från Fjärdes portfölj om Electrolux, Sapa, Bergman & Beving, JM, Drott, Castellum, Observer, Getinge, Gambro, Esselte, SCA, Trelleborg, Perstorp, Perbio, Volvo, Svedala, SSAB, Haldex och Handelsbanken. I Tredjes portfölj låg stora aktieposter i Atle, Bergman & Beving, Cardo, Fagerhult, Industrivärden, Karlshamn, Kungsleden, Latour och Säki. I flera av dessa bolag har fonderna tidigare tagit ett aktivt ägarengagemang. I exempelvis Volvo var Thomas Halvorsen drivande när ny styrelse skulle utses i kölvattnet av den i början av 1990-talet havererade fusionen med Renault, i Electrolux är Thomas Halvorsen ledamot och i Perstorp är Fjärde en av de tre institutionella ägarna som kraftigt kritiserat Industrikapital för att ha dragit tillbaka budet.

Även i börsens storbolag som Astra Zeneca, Ericsson, ABB, H&M, Skandia och Telia kommer det sannolikt att märkas att ägandet spridits ut på flera förvaltare. Även om Fjärde och Femte bara ägt aktieposter på några procentenheter har det i samtliga fall räckt för att göra fonderna till den största eller näst största svenska aktieägaren. I Astra Zeneca blir SPP nu näst störst efter Investor. Det samma gäller i Ericsson där makten delats mellan Handelsbanken och Investor. I Volvo blir SPP näst störst efter Handelsbanken. I H&M blir Sparbanken fonder näst störst efter familjen Persson och i Securitas dyker återigen SPP upp som näst störst, efter Latour.

Hur det blir med ägarengagemanget framöver är oklart. Thomas Halvorsen har tidigare utryckt önskemål om samarbete med de andra fonderna, ”precis som det samarbetas med andra institutionella förvaltare”. Samtidigt har historien visat att Thomas Halvorsen på Fjärde och Thomas Nicolin på Femte, liksom dennes företrädare, haft olika syn på aktier tidigare.

Hur de två övriga fonderna tänker agera och vilken placeringsstrategi de strävar mot är också oklart. Förvaltningsorganisationen bakom Första AP-fonden härrör från gamla 1-3 AP Fonden och har tidigare bara placerat i räntebärande papper. Den nya Andra AP-fonden med placering i Göteborg saknar egen förvaltningsorganisation och har istället lagt ut förvaltningsuppdrag på svenska och utländska förvaltare.

Klart är att det kommer att bli förändringar. Enligt de nya reglerna får maximalt 70 procent av respektive fonds portfölj placeras i aktier. Det betyder att det finns ett möjligt utrymme att köpa svenska och utländska aktier för över 200 miljarder kronor. 10 procent av portföljen måste placeras på externa förvaltare och maximalt 40 procent av portföljen får exponeras mot valutarisk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.