Nya Zeeland sänker räntan

Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), sänkte styrräntan med 50 punkter till 1,00 procent, på onsdagen.

Enligt Reuters enkät bland 13 tillfrågade analytiker väntade sig en oförändrad ränta och tolv att RBNZ skulle sänka styrräntan med 25 punkter till 1,25 procent.

RBNZ ändrade styrräntan senast den 8 maj 2019, då den sänktes med 25 punkter.

“Tillväxten har dämpats under senaste året och motvindarna mot tillväxten börjar tillta. I frånvaro av ytterligare penningpolitiska stimulanser skulle sysselsättning och inflation sannolikt tappa relativt våra mål”, skrev centralbanken.

Ledamöterna diskuterade de relativa fördelarna av en sänkning med 25 punkter och att kommunicera en lättnadsbias, gentemot en sänkning med 50 punkter nu.

“Kommittén noterade att båda alternativ var i linje med prognoserna. De kom överens om att de större initiala stimulanserna bäst skulle försäkra att kommittén når sina mål för inflation och sysselsättning”, hette det i uttalandet från RBNZ.

Centralbanken sänkte också sin prognos för inflationen och spår nu 1,4 procent under 2019 jämfört med tidigare prognos om 1,6 procent. Först under fjärde kvartalet 2021 väntas inflationen nå 2 procent, ett halvår senare än tidigare prognos.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här