Nyhets-PM
* Högerpolitikern och finansmannen Silvio Berlusconi vann valet i Italien, dock mycket knappt efter oväntat högt valdeltagande. Han väntas stödja sig på flera extrema högerpartier och verka för bland annat sänkta skatter.
Företagsköp
* Ratos, 6:e AP-fonden och Skandia Liv lägger ett bud värt 3,3 miljarder kronor på ventilations- och byggmaterialkoncernen Lindab. Bolagets VD och styrelseordförande ingår också i köpargruppen, som erbjuder 158 kronor per A-aktie och 138 kronor per B-aktie, en budpremie på 32 procent. Lindabs styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera erbjudandet.
* Brittiska teknikkonsultföretaget WSP Group lägger ett bud värt drygt 1 miljard kronor på svenska branschkollegan J&W. WSP erbjuder 200 kronor per aktie, en premie på 32 procent. J&W:s styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.
Övriga affärer
* Statliga fastighetsbolaget Vasakronan säljer för 5,1 miljarder kronor sina fastigheter utanför storstadsområdena till branschkollegan Norrporten. Genom en riktad nyemission blir Vasakronan ägare till en tredjedel av Norrporten. Resten ägs till lika delar av andra och sjätte AP-fonderna.
* Den schweiziske finansmannen Martin Ebner har, via sitt investmentbolag BZ-Gruppe, flaggat upp för 10,2 procent av rösterna och 7,7 procent av kapitalet i Investor.
* Fastighets- och investmentbolaget Lundbergs går in i detaljhandeln genom att köpa 20 procent av sportkedjan Stadium. Tanken är att börsnotera företaget inom 5-7 år.
Övrigt
* Investmentbanken Carnegie kommer att noteras på Stockholmsbörsens O-lista 1 juni. I första hand ska 18 procent av aktierna placeras på marknaden genom att huvudägaren, den brittiska finanskoncernen Singer & Friedlander, och personalen säljer aktier. Kursen hamnar i intervallet 95-115 kronor per aktie.
* Klädkedjan Lindex lanserar ett åtgärdsprogram mot den försämrade lönsamheten som ska sänka kostnaderna med 100 miljoner kronor per år. Bland annat ska mellan fem och tio butiker läggas ned och ett femtiotal tjänster skäras bort vid huvudkontoret.
Personnytt
* Den nya storbanken SEB Swedbank, som bildas när SEB och Föreningssparbanken går samman, föreslås få en styrelse på hela 16 personer. Avsikten är att antalet ska minska på sikt. Birgitta Johansson-Hedberg, ställföreträdande VD i SEB Swedbank, blir suppleant i styrelsen.
Internationell politik
* Den europeiska centralbanken ECB har oväntat sänkt räntan med 0,25 procentenheter, den första sänkningen på mer än två år. Chefen, Wim Duisenberg, hävdar att han sänker för att inflationen är under kontroll och vidhåller att nedgången i USA inte kommer att påverka Europa särskilt mycket. Senare kom dock siffror som visade på högre inflation än väntat i fem av euroländerna. Storbritannien sänkte lika mycket.
* Tysk industriproduktion föll kraftigt i mars, vilket föranlett nya varningar för recession från ekonomer.
* Brittiska premiärministern Tony Blair har utlyst nyval den sjunde juni.
* Amerikanska presidenten George W Bush har delgett kongressen huvuddragen i planerna för handelspolitiken i ett försök att få utökade befogenheter att förhandla om frihandel.
* Bush regering säger att det planerade robotförsvaret ska skydda USA:s allierade också.
* Amerikanska börsmyndigheten SEC tänker börja kräva information från utländska företag, noterade i USA, om huruvida de gör affärer i länder vilka USA har handelsembargo mot, till exempel Irak, Sudan, Nordkorea och Kuba. Bakgrunden är bland annat kampanjer av grupper för mänskliga rättigheter mot att bolag som gör affärer i krigshärjade Sudan ska kunna finansiera sin verksamhet i USA.
Internationellt näringsliv
* British Telecommunications delas upp för att få placerarna med på en kraftigt rabatterad nyemission på totalt 88 miljarder kronor för att minska de stora skulder bolaget dragit på sig i samband med 3G-licenser. Mobildivisionen, gula sidorna med mera ska säljas. Bolaget gick med förlust första kvartalet till följd av en nedskrivning på aktier i tyska mobiloperatören Viag.
* Schweiziska läkemedelsbolaget Novartis har köpt motsvarande 20 procent av rösterna i problemdrabbade kollegan Roche av schweiziske finansmannen Martin Ebner. Novartis chef, Daniel Vasella, säger att köpet kan leda till en fusion. Tillsammans skulle bolagen bli ett av världens tre största läkemedelsbolag. Roches styrelse diskuterar försäljningar och neddragningar för att försvara sig.
* I USA pågår en statlig undersökning om huruvida investmentbanker fått extra höga kommissioner och liknande från kunder i utbyte mot andelar i efterfrågade nyintroduktioner.
* En inflytelserik republikansk senator, John McCain, har uttryckt oro för mediemagnaten Rupert Murdochs försök att ta kontroll över amerikanska Direc TV, en viktig pusselbit i Murdochs ambitioner att bygga ett globalt satellit-TV-nät.
* Norska Telenor redovisade rekordvinst för första kvartalet till följd av bland annat vinster i samband med försäljningen av aktier i tyska Viag.
* Holländska banken ABN/Amro har vinstvarnat för i år och för att fler mäklarjobb kan stå på spel.
* En grupp kinesiska advokater tänker dra de stora tobaksbolagen inför domstol. Det kan bli ett allvarligt bakslag för bolagen som hoppats på tillväxt på världens största cigarettmarknad
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.