Nyhets-PM

Teknikfrossa på börserna

Det har varit fortsatt nervöst på världens börser efter svaga rapporter från bland andra IBM. Datajätten Suns kvartalsrapport överträffade dock analytikernas förväntningar med råge. På Stockholmsbörsen orsakade telekomjättarna Nokia och Ericsson tvära kast. Till och med i måndags hade kurserna i Stockholm fallit med 4,6 procent.

Företagsköp

Vattenfall blir majoritetsägare i det tyska energiföretaget Hamburgerische Electricitäts-Werke (HEW) genom att köpa Sydkrafts och det tyska energiföretaget Eons sammanlagt 37,2 procent i bolaget. Efter ytterligare köp på marknaden får Vattenfall därmed 71,2 procent av HEW. De säljande bolagen får 4,2 miljarder kronor kontant samt ägarandelar i flera energiföretag i Sverige och utomlands.

Vid en extra bolagsstämma i Londonbörsen röstade 53,3 procent för att klausulen om att ingen får äga mer än 4,9 procent av aktierna i bolaget behålls.

47, 7 procent ville ta bort klausulen. OM Gruppens bud kvarstår.

Det franska webbföretaget Fi System drar tillbaka sitt bud, från början värt 1,5 miljarder kronor, på internetkonsulten Resco. Orsaken är att Fi Systems aktiekurs fallit med 60 procent sedan budet presenterades i september.

Aktiemarknadsnämnden kritiserar Perstorp Intressenter, där Industri Kapital är huvudaktör, för otydlighet när dess bud på Perstorp drogs tillbaka.

Övrigt

Ericsson lägger ned tillverkningen av sina förlusttyngda mobiltelefoner i Kumla och i amerikanska Lynchburg och flyttar den till lågkostnadsländer. Personalen på de förstnämnda orterna får i stället arbeta med de lönsamma mobilsystemen.

Perstorp har beslutat att dela ut golvverksamheten Pergo till aktieägarna och börsnotera den.

SBI-noterade avfallsbolaget Reculture har lämnat in konkursansökan. Detta sedan en rekonstruktion av bolaget misslyckats.

Ekonomi & politik

Från nästa år införs ett tvåårigt stopp för landstingen att sälja ut akutsjukhus, rapporterar SvD. Detta enligt en överenskommelse mellan regeringen och miljöpartiet.

Riksbanksfullmäktige, som utser riksbankens direktion, vill att den ska bestå av färre ledamöter. Det får som följd att vice riksbankschefen Kerstin Hessius inte får någon efterträdare när hon avgår vid årsskiftet.

Personnytt

Zetecos VD Johnny Alvarsson lämnar företaget för att bli ny VD för data- och telekomleverantören Elektronikgruppen.

Internationell politik

Euron föll i förra veckan till nytt årslägsta mot dollarn sedan chefen för den europeiska centralbanken, Wim Duisenberg, i en tidningsintervju öppet talat om villkoren för bankens interventioner på valutamarknaden. Han lovade senare bot och bättring.

Oroligheterna i Israel fortsätter. Israels premiärminister Ehud Barak har tagit “time out” i fredsförhandlingarna, sedan arabländerna vid ett toppmöte uttalat sig hotfullt. Löften vid toppmötet mellan Barak, Arafat och USA:s president Clinton tidigare i förra veckan att stoppa våldet infriades aldrig.

Kina fortsätter att överträffa sitt tillväxtmål för i år. BNP ökade tredje kvartalet med 8,2 procent, till följd av stor export och stort offentligt spenderande.

EU-kommissionen överväger omfattande regelförändringar och ökad självreglering för att underlätta för företag och öka sin internationella konkurrenskraft.

Internationellt näringsliv

Amerikanska konglomeratet General Electric köper Honeywell, tillverkare av industriell automationsutrustning, för 440 miljarder kronor, världens hittills största företagsaffär. GE har också meddelat att chefen Jack Welch inte avgår i april som planerat, utan sitter kvar hela nästa år för att sköta integrationen av Honeywell.

Amerikanska telekomföretaget Sprint har ändrat priset på några personaloptioner för att locka toppchefer att stanna, trots att bolagets aktiekurs fallit med över 70 procent sedan toppnoteringen. Flera andra telekomföretag väntas också göra så.

Holländska Philips, Europas största elektronikföretag, har redovisat ett starkt tredje kvartal tack vare högre vinster på halvledare. De amerikanska tillverkarna av halvledare har tidigare vinstvarnat.

Holländska teleoperatören KPN tänker försöka få in mellan 60 och 90 miljarder kronor i en global nyemission i november. Bolaget tror att placerarnas misstroende mot telekom är tillfälligt.

Mediemagnaten Rupert Murdochs planer på att notera digitalverksamheten verkar försenas, på grund av oron på marknaden.

Amerikanska banken Chase Manhattans vinst för tredje kvartalet föll med 26 procent, på grund av förluster på telekominnehav och svårigheter att finansiera riskverksamheter.

Coca-Colas vinstökning på 36 procent tredje kvartalet överträffade analytikernas förväntningar något och visar att bolagets kostnadsbesparingar börjar ge resultat. Försäljningsökningen på vissa marknader var dock svag.

Chefen för världens största obligationsfond, William Gross på amerikanska Pimco, rekommenderar investerare att undvika företagsobligationer. Han tycker att förutsättningarna på räntemarknaden är osäkrare än någon gång sedan han började handla på 1970-talet.

Iberdrola, Spaniens näst största elföretag, har gått med på att bli uppköpt av det största, Endesa, för 130 miljarder kronor, för att hindra ett fientligt bud från olje- och gasföretaget Repsol. Uppköpet är i realiteten en fusion.

Ett dussin av världens största banker, däribland amerikanska Citigroup och schweiziska UBS, har kommit överens om globala riktlinjer mot penningtvätt.

Japanska biltillverkaren Mazda, som till 34 procent ägs av Ford, har på två år förlorat omkring tio miljarder kronor på valutaförändringar och planerar nu tillverkning i Europa för att minska problemen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF