Nytt börsår – ny småbolagsportfölj

Affärsvärlden Analys+ lanserar en ny småbolagsportfölj inför 2019.
Nytt börsår – ny småbolagsportfölj - jeport3_binary_6899940.png

Personalförändringar på börsredaktionen gör att den gamla Småbolagsportföljen ersätts med en ny. Startkurserna i den nya portföljen är från 28 december – den sista börsdagen 2018.

Höstens börsturbulens har tufsat till småbolagen ordentligt. De tre senaste månaderna har småbolagsindex fallit med dryga 18 procent, att jämföra med tappet i Stockholmsbörsens breda OMXSGI-index på 14,5 procent. Inte minst har det uteblivna tomterallyt ställt till det. Flera av Affärsvärldens småbolagsfavoriter har fallit tungt i börsfallet och handlas nu på aptitliga nivåer.

Bakom börsfallen ligger som bekant en oro för att konjunkturen, och börsen, har toppat. Allt fler investerare väljer att ta hem vinsterna i småbolagen och placera i tillgångar med lägre risk. Affärsvärlden ser ingen anledning att undvika småbolagssektorn, som de senaste åren har utvecklats bättre än storbolagen, men däremot justeras urvalskriterierna något.

Småbolagsportföljen, som tidigare varit tiltad mot tillväxt, väljer nu att vikta upp i värdebolag. Bland våra nya fynd återfinner vi sågverk, nischade fastighetsbolag och även några uppköpskandidater.

Bolagen känns igen av flitiga Affärsvärldenläsare – och norrmän. Under hösten har flera norska favoriter köprekommenderats i tidningen. Turn around-caset Zalaris, verksamt inom hr-tjänster, fick ett köpråd senast i november, och för några veckor sedan köpstämplades Self Storage Group, som verkar inom fastighetsnischen magasinering. Båda bolagen har stabila verksamheter med geografisk spridning, vilket lockar Småbolagsportföljen.

Även den norska lågprisjätten Europris tar plats i Småbolagsportföljen. Bolaget tilldelades köpråd i november 2017 och återfinns också i Nordiska Värdeportföljen. Den låga värderingen i kombination med vinsttillväxten frestar Affärsvärlden. Europris skulle även kunna tänkas vara ett lockande byte för ett private equity-bolag.

Andra nyheter i Småbolagsportföljen är konfektyrkoncernen Cloetta och sågverksbolaget Bergs Timber. Den sistnämnda fick köpråd tidigare i höstas, medan Cloetta-aktien har behållit sin vänta-rekommendation sedan mars i år. Sedan dess har aktien tappat 25 procent. Den låga värderingen och den ocykliska verksamheten motiverar en position i den nya, något mer defensiva, Småbolagsportföljen.

I övrigt kommer den nya småbolagsportföljen förvaltas i likhet med den tidigare. Vi försöker dra nytta av felprissättningar i bolag Affärsvärlden bedömer är fundamentalt köpvärda. Huvudtanken är att våga ha en relativt koncentrerad portfölj med upp till tio innehav.

Även syftet är detsamma som tidigare: Småbolagsportföljen ska fungera som inspiration för att hitta spännande aktiecase bland börsens mindre bolag. Över tid är målet att portföljen ska slå Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI). Portföljen kommer främst hålla svenska aktier, men har firtt mandat för att investera på de nordiska marknaderna.

Flera av innehaven känns igen från den gamla Småbolagsportföljen. Förutom långköraren Enea blir även det norska gamblingbolaget Gaming Innovation Group (GIG) ett av innehaven i Småbolagsportföljen. GIG och Bimobject blir portföljens mest tillväxtfokuserade innehav och med tanke på den mer värdefokuserade strategin är portföljvikterna något lättare i dessa bolag. Positionerna kan komma att justeras om riskbilden i ekonomin förändras.

Nedan portföljen med startkurserna från stängningen den 28 december:

mel port 28 decc.jpg 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.