Nytt mönster i världsekonomin

Världens aktiemarknader tror på konjunkturuppgång. Menkonjunkturläget är ovanligt svårtolkat.

Kan konjunkturen bli så stark som aktiemarknaderna uppenbarligenräknar med? Eller bygger den cykliska uppgången alltför mycketpå förhoppningar?Detta är förstås oerhört svårt att veta, men faktum är att dethar kommit en hel del tecken på att industrikonjunkturenverkligen är på väg uppåt de senaste månaderna. Risken för enriktigt dålig utveckling har dessutom minskat avsevärt jämförtmed i höstas.Men samtidigt är osäkerheten om konjunkturen på många sätt ändåstörre än vanligt. Asienkrisen har skapat ett ovanligtkonjunkturmönster, där hushållen drar nytta av låga räntor ochoväntat låg inflation samtidigt som industrin har tryckts ner avprispress och fallande efterfrågan från tillväxtmarknaderna.

Hushållen mot industrin

Särskilt i Europa har detta skapat osäkerhet om vilken trend somkommer att ta över. Blir det den svaga industrikonjunktureneller hushållens optimism? Just nu lutar det åt att det blirindustrikonjunkturen som vänder uppåt. Och då bör den privatakonsumtionen också fortsätta att öka.Det finns ett antal tidiga indikationer, som pekar mot attindustrikonjunkturen har nått botten. Ett exempel är förraveckans EU-barometer, som visade att index för industrinsförväntningar i april steg för första gången sedan i juni förraåret. Ett annat är att inköpschefsindex (som bygger på en enkättill inköpschefer inom industrin) har vänt uppåt.

Tyskland kommer efter

Skillnaderna mellan olika länder är förvisso stor. Den tyskaindustrin går dåligt; i förra veckan rapporterades att bådeindustrins produktion och orderingång fortfarande faller. Menden som tittar noga kan ändå hitta vissa tecken på att även dentyska industrikonjunkturen är på väg att vända uppåt.Förväntningarna inom basindustrin, som brukar ligga tidigt, ärbetydligt ljusare än i resten av industrin.Att den amerikanska tillväxten är mycket starkare än deneuropeiska har nog inte undgått någon. I USA är problemetsnarast att konjunkturen kan bli för stark. Därför kan det verkakonstigt att det cykliska börsrallyt har varit så tydligt i USAockså. Man kan väl inte gärna ha några större förhoppningar omatt den amerikanska ekonomin ska få ny fart?Förklaringen är att även den amerikanska industrin drabbades aven tydlig svacka under förra året, trots högkonjunkturen iekonomin som helhet.Men nu verkar även den amerikanska industrin vara på väg attåterhämta sig. Den amerikanska industrin tycks ligga litet föreden europeiska och tecknen på en uppgång är faktiskt tydligareän i Europa.Den dämpning i den amerikanska ekonomin som rimligtvis måstekomma förr eller senare gäller framför allt den privatakonsumtionen. Industrikonjunkturen bör kunna fortsätta uppåt itakt med att de internationella konjunkturutsikterna ljusnar.

Ränterisk

Men vad händer om den privata konsumtionen fortsätter att ökasamtidigt som industrin vänder uppåt? Ännu är inflationen låg,men stigande långräntor visar att placerarna har börjat oroa sigför att den kan vara på väg uppåt. Även i Europa har de långaräntorna stigit en del, även om uppgången inte alls är lika storsom den amerikanska.Stigande räntor kan naturligtvis dämpa börsutvecklingen, menjust när det gäller de cykliska aktierna finns det ingenanledning att vara särskilt rädd för just det. Tvärtom kanstigande räntor gynna de cykliska aktierna (jämfört med andra).

Cykliska företag före

De cykliska företagens vinster brukar ju ligga närmare i tidenän vinsterna i s.k. tillväxtbolag. Därför drabbas de i allmänhetmindre av stigande räntor än börsen som helhet.Stigande räntor brukar ju också vara ett tecken på bättrekonjunktur, som i sin tur gynnar de cykliska bolagen. När detgäller det cykliska rallyt är det i stället svagarekonjunkturutsikter som är det främsta hotet.

BILDTEXT: Nu ökar farten i industrin. Till och med i Tyskland finnstecken på en vändning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.