Obamas budget tyngde Wall Street

Barack Obamas budget var i centrum när New York-börserna på torsdagen stängde nedåt.

Hälsosektorn tyngde medan banksektorn reagerade positivt på budgeten.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,2 procent lägre, på 7.182. S&P 500 Index tappade 1,6 procent till 753, medan Nasdaq Composite Index sjönk 2,4 procent till noteringen 1.391.

Omsättningen på New York-börsen var 1,5 miljarder aktier, medan 2,4 miljarder aktier omsattes på Nasdaq.

Barack Obamas budget som presenterades på torsdagen innehöll specifikationer för hälsosektorn, där bland annat ökade krav på läkemedelsföretag att erbjuda rabatter för sina kunder fanns på listan.

I uttalanden från både Astrazeneca och Eli Lilly sade de att förslaget kommer slå hårt mot företagen och att det kommer minska intäkter med flera hundra miljoner dollar. Eli Lilly stängde med en nedgång på 4,7 procent medan Merck var ned 6,7 procent. Astrazeneca stängde 10:92 kronor lägre jämfört med stängningen i Stockholm.

Barack Obamas budget gav också utrymme till ytterligare 750 miljarder i stöd till finanssektorn, något som kommer att resultera i ett budgetunderskott på 1.750 miljarder dollar, enligt Bloomberg News.

– Vi har sett en del framsteg gällande två kritiska signalposter på väg till en ihållande uppgång: ett finanspolitiskt stimulanspaket och klarhet gällande `Financial Stability Plan´. Men vi har fortfarande inte sett någon framgång inom två andra signalposter: stabilisering av bostadspriser och minskningar av finansmarknadens förluster, sade David Kostin på Goldman Sachs enligt Bloomberg News.

Bankaktierna reagerade positivt på nyheten om stödet till finanssektorn. JP Morgan klättrade 6,1 procent och Bank of America steg 3,1 procent.

General Motors var den stora förloraren på Dow Jones med en nedgång med 6,7 procent efter att ha redovisat en förlust på 9,6 miljarder dollar för det fjärde kvartalet vilket var sämre än väntat, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

IBM steg med 3,6 procent efter att bolaget upprepat sin prognos om att vinsten per aktie ska bli minst 9:20 dollar innevarande år. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar på 9:08 dollar.

Efter stäning på torsdagen presenterade både Dell och Gap sina rapporter för det fjärde kvartalet.

Dell som var ned 1,8 procent vid stängningen, steg 2,9 procent i efterhandeln i spåren av att bolaget presenterat ett resultat per aktie som var bättre än väntat.

Även Gap rapporterade en något bättre vinst per aktie än väntat men var ned drygt 3 procent i efterhandeln.

Klockan 16 kom statistik gällande nya enfamiljshus som visade en sjunkning i försäljning med 10,2 procent jämfört med månaden innan, vilket var lägre än väntat, då analytiker väntat en nedgång med 2,1 procent.

Ericsson handlades 1:38 kronor lägre än vid Stockholmsbörsens stängning

På obligationsmarknaden steg tioåringen 6 punkter till 2,99 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco