Oförändrad japansk penningpolitik

Den japanska centralbanken tog på torsdagen beslut om att hålla de penningpolitiska stimulanserna oförändrade.

Röstsiffrorna i direktionen för den oförändrade politiken blev 8-1. Det innebar även oförändrade siffror över röstningen i jämförelse med föregående möte.

Centralbankens mål för marknadsoperationerna att penningmängden ska öka med 80 biljoner yen per år kvarstår därmed.

Det meddelade centralbanken i sitt penningpolitiska uttalande.

Direktionsledamoten Kiuchi röstade även denna gång emot det penningpolitiska beslutet och ansåg att centralbanken bör dra ned målet för obligationsköpen till 45 biljoner yen, från 80 biljoner yen. Vidare ansåg han att man ska ha som mål att nå inflationsmålet på två procent på lång sikt.

Bank of Japan upprepade skrivningen om att Japans ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt. De internationella ekonomierna och huvudsakligen de mogna ekonomierna har återhämtat sig, om än delvis med en matt utveckling. Exporten har tagit fart och de fasta företagsinvesteringarna har återhämtat sig måttligt då företagsvinsterna förbättrats.

Ekonomin förväntas fortsätta att återhämta sig måttligt men årstakten för KPI förväntas för närvarande hamna runt noll procent, med anledning av effekterna av de sjunkande energipriserna.

Centralbanken höjde sin syn avseende konsumtionen och bostadsinvesteringar samtidigt som bedömningen om de offentliga investeringarna skruvades ned.

Konsumtionen uppges ha varit spänstig med stadiga förbättringar avseende sysselsättningen och inkomsterna. Bostadsinvesteringarna uppges ha bottnat och det finns tecken på att de tar fart.

De offentliga investeringarna uppges samtidigt ha gått in i en måttlig nedgångstrend, om än från en högre nivå.

Centralbanken raderade även uttalandet om risker för låg inflation i Europa.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här