Ohlsson: Tre skäl till att inte sänka reporäntan

Vice riksbankschef Henry Ohlsson angav vid Riksbankens senaste penningpolitiska möte tre skäl till varför han inte ställde sig bakom beslut om att sänka reporäntan med 0,10 procentenheter till -0,35 procent och att sänka reporäntebanan.

Det framgår av det penningpolitiska protokollet från Riksbankens senaste möte den 1/7.

För det första var han bekymrad över att lagar, förordningar, avtalsvillkor etcetera inte skulle vara utformade för en verklighet med negativa räntor. Efter en del inledande problem blev hans slutsats att detta troligen inte är problem på lite längre sikt.

För det andra var han oroad över att efterfrågan på kontanter skulle öka och därmed minska penningpolitikens effekter. Detta har visat sig inte vara något problem vid den nuvarande nivån på reporäntan, men ju lägre reporäntan sätts, desto större blir risken att efterfrågan på kontanter gradvis börjar öka, enligt Ohlsson.

För det tredje stod det inte klart för honom att de ekonomiska aktörerna skulle agera på samma sätt i en minusvärld som i en plusvärld. Här menade han att det finns risker att aktörer som har kommit att möta sjunkande minusräntor i sin jakt på avkastning ökar riskerna i sina portföljer mer än vad de skulle ha gjort om det hade varit plusräntor som sjönk. Samtidigt har inte hushållens inlåningsräntor följt andra räntor till minusvärlden, och detta innebär enligt Ohlsson att penningpolitiken inte har kommit att verka via hushållens inlåning.

Ohlssons slutsats blev att reporäntan nu bör hållas oförändrad, samtidigt som han ställde sig bakom beslutet om förlängda köp av statsobligationer.

Enligt Ohlsson var utökade och förlängda köp av statsobligationer det lämpligaste penningpolitiska medlet, och resultaten av de köp som hittills har gjorts var enligt hans mening goda.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.