Ökad riskaptit mumma för småbolagsportföljen

PORTFÖLJUPPDATERING: Småbolagsportföljen har fått en bra start och flera innehav har utvecklats starkt i kölvattnet av den ökade riskaptiten.

Småbolagsportföljen i Affärsvärldens nystartade aktietjänst Affärsvärlden Analys+ har fått en bra start och totalavkastat 6,5 procent jämfört med Stockholmsbörsens OMXSGI som har givit 2,8 procent sedan starten den 15 december. Det är tydligt att riskaptiten på världens börser har återvänt och det är normalt sett positivt för småbolagen. Vid slutskedet av en längre uppgångsfas – 2017 blev sjätte uppgångsåret i rad på Stockholmsbörsen – tenderar investerare att söka sig längre ut på riskskalan till mindre bolag.

Den ökade riskaptiten är en förklaring till den breda uppgången i portföljen, där åtta av tio innehav har utvecklats positivt. Ohotad vinnare är norska spelbolaget Gaming Innovation Group (GIG), som ökat med 23 procent på en knapp månad efter att ha handlats på omotiverat låga nivåer. Uppgången har dock skett utan nyheter vilket kan innebära risk för rekyl kortsiktigt. GIG är fortfarande relativt okända för svenska investerare men lär hamna på fler investerares börsradar i takt med att bolaget växer till sig och fler analytiker tar upp bevakningen.

GIG har en mycket hög tillväxt inom såväl B2C som B2B, och aktien är attraktivt värderad. Det talas även om en ökad kapitalmarknadsaktivitet från bolagets sida, i form av kapitalmarknadsdag och andra investerarmöten. Största ägare med 11,5 procent är Optimizer Invest, som även är största ägare i svenska affiliatebolaget Catena Media (13,5 procent). Catena Media genomförde en framgångsrik charmoffensiv på aktiemarknaden under hösten och ökade aktivitetsnivån på kapitalmarknaden när aktien var ifrågasatt. Catena Media har lyft från 70 till 110 kronor.

GIG var tillsammans med Enea, Mr Green och Qliro våra största ”bets” från start, med startvikter kring 12 procent av portföljen vardera. De senare tre innehaven har också fått en bra start med avkastningsbidrag på +9, +11 respektive +6 procent.

Den stora förloraren så här långt är dosplaneringsbolaget Raysearch, som tappat 10 procent. Utvecklingen har varit väldigt volatil och så sent som 2 januari stod aktien i 173 kronor, motsvarande en uppgång på 16 procent. Aktien tog stryk efter förra veckans vinstvarning hos den belgiska samarbetspartnern IBA. Finanschefen Peter Thysell försökte förgäves lugna marknaden att det finns en viss påverkan, men att den är begränsad. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppskattade han att mindre än 7 procent av Raysearchs nyförsäljning hade kommit via IBA.

Aktien har tappat drygt 20 procent på kort tid och aktiemarknaden verkar övertygad om att Raysearch tvingas lämna en ny vinstvarning, efter den förra som kommunicerades före den tredje kvartalsrapporten. Visserligen är jämförelsetalen för det fjärde kvartalet svåra jämfört med föregående år och i uppförsbacken finns även en valutamotvind i en svagare dollar. Vår bedömning är dock att mycket nu är diskonterat och vi väljer att ha kvar aktien i portföljen. Flera produktlanseringar i slutet av 2017 bör bära frukt det närmaste året och samarbetet med inte minst amerikanska Viewray är spännande. Risken i aktien är dock hög.

Småbolagspportföljen as of 10 jan 2018.JPGOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.