Ökande priser på bostadsrätter i första halvan av augusti

För andra månaden i rad så sjunker bostadspriserna säsongsenligt, men under de första veckorna av augusti har trenden med ökande borättspriser, som setts innan sommaren, fortsatt.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Valueguards prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, sjönk med 0,8% i juli. Priserna föll med 0,8% för bostadsrätter och 0,9% för villor.

I Stockholms föll såväl priserna på bostadsrätter som på villor med 1,2%. Samtidigt sjönk villapriserna i Göteborg med 1,9% och bostadsrättspriserna med 0,6%. I Malmö sjönk villapriserna med 1,1% och bostadsrättspriserna med 0,5%.

”Det är inte samma hysteri som för några månader sedan. Efter alla uppgångar märker vi att det har börjat infinna sig en trötthet hos köparna. Säljarna har inte varit sena på att reagera och vi ser att fler bostäder kommer ut till försäljning. Även om det inte är nog för att möta efterfrågan kan det ge ett visst hopp till köparna som även får fler bostäder att välja bland. Men hur det blir framöver beror väldigt mycket på hur snabbt samhället kan återgå till det normala. Kommer det en ny smittovåg som innebär förlängda restriktioner utesluter jag inte att köpfesten återupptas”, kommenterar Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm.

Enligt Valueguard hör fallande priser i juli dock till det normala. Justerat för säsongseffekter faller indexet med 0,2%. Säsongsjusterat är skillnaderna mellan olika bostadstyper också större. Bostadsrättspriserna föll då med 1,1% medan villapriserna steg med 0,3%.

”Juli är en speciell månad så jag tycker inte att man ska dra några större växlar av statistiken. En bit in i augusti konstaterar jag att bostadsmarknaden har fortsatt i samma höga tempo som innan semestrarna. De allra flesta bostäder säljs efter intensiva budgivningar och flertalet redan innan de når den publika marknaden. Vår bedömning är att priserna kommer att fortsätta stiga men i en långsammare takt. Särskilt små lägenheter i Göteborgs ytterområden tror vi har goda möjligheter att få en skjuts nu när arbetslösheten bland unga sjunker och högskolor och universitet alltmer återgår till undervisning på plats”, kommenterar Sven-Erik Kristensen, VD för Bjurfors Göteborg.

Siffrorna ser också ljusare ut för augusti. I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 0,7% i första halvan av augusti jämfört med hela juli, och i Göteborg steg de med 0,6%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.