Ökar kassan lite

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen drar upp kassaandelen genom att sälja av en turnaround som tappar tempo samt två bevakningsposter.
Ökar kassan lite - jekport3_binary_6899829.png

Med första kvartalets rapportperiod nu snart över ligger Nordiska Värdeportföljen dryga 2 procentenheter efter Stockholmsbörsens OMXSGI index för 2019 så här långt. En rejäl uppryckning för modellportföljen, vars defensiva värdecase haft svårt att hänga med i börsens cykliska återhämtningsrally under våren. Ledningen mot samma index sedan starten för drygt 1,5 år sedan är 11 procentenheter.

 

TACKAR FÖR FÖRSÄKRINGSKAFFET

Näst sist ut att delårsrapportera (1, 2, 3) var portföljens norska försäkringsturnaround Insr (4 procents portföljvikt).

Positivt:

 • Den fortsatt tvåsiffriga bruttopremietillväxten, på 16,3 procent i kvartalet.
 • Fortsatta prishöjningar på inte minst motorförsäkring i den norska marknaden.

Negativt:

 • Försäkringslönsamheten var en besvikelse, med 91 procentig skadeprocent, netto, i kvartalet vilket är långt över koncernens målnivå 70 procent.

Frågetecken:

 • Målet att nå lönsamhet 2019 ser nu ”utmanande” ut, även om det inte övergivits och början på andra kvartalet ska ha haft en ”stark start”, skriver vd Espen Hustad i rapporten.
 • Det sker en procentuellt sett kraftig tillväxt av premier (och förluster) i koncernens hittills lilla danska expansion.

Sammantaget inget höjdarkvartal för Insr, och Nordiska Värdeportföljen passar nu på att avyttra innehavet då vändningen till vinst ser ut att kunna bli mer utdragen och osäker än vi hoppats på kortsiktigt.

 • Modellportföljens 6 000 aktier i Insr säljs för måndagens stängningskurs 7,82 norska kronor (NOK/SEK 1,100). Första inhoppet i Insr gav därmed knappt 14 procents avkastning (i SEK) på ett drygt år.

Insr är fortsatt värt att bevaka.

VÄNDER KONSULTEN PÅ TORSDAG?

Enda innehav som har kvar att rapportera för säsongen nu på torsdag, den 23 maj, är norska teknikkonsulten Multiconsult (5 procent). Här blev 2018, liksom 2017, ett förlorat år lönsamhetsmässigt.

Stark orderingång, kostnadsåtgärder plus svaglönsamma projekt som jobbas igenom talar för en möjlig marginalförbättring från senare kvartals nedpressade nivåer.

ÖKAR KASSAN

Därtill passar vi på att sälja av våra 1 procentiga bevakningsposter i gymkedjeaktien Actic Group, vars senaste rapport var en lönsamhetsbesvikelse, samt i teleoperatörskoncernen Telenor, som uppvärderats på strukturaffärer och har levererat in utdelningar till låg risk.

 • 300 Actic Group-aktier säljs till måndagens stängningskurs 28 kronor. Dessa sista aktier säljs för 21 procents förlust avräknat utdelning.
 • 50 Telenor-aktier säljs till måndagens stängningskurs 180,90 norska kronor (NOK/SEK 1,100).

Tillsammans med likviden från Insr-aktierna ökar det portföljens kassaandel från 1 till 7 procent avrundat.

Nordiska Värdeportföljen 2019-05-20.PNGNordiska Värdeportföljen 2019-05-20

Händer i portföljen

För övriga portföljen har nyhetsflödet varit lugnt:

 • För Ratos (13 procent) har Affärsvärlden upprepat köpråd (öppen sammanfattning) på ett års sikt, nu med riktkurs 43 kronor. Därtill har vd Jonas Wiström intervjuats om framtiden.
 • Oriflames (4 procent) medgrundare Jonas af Jochnick har avlidit 81 år gammal. Han lämnade styrelseuppdraget i Oriflame när han fyllde 80 år.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

 • Håll dig till ämnet
 • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco