Ökat överskott i bytesbalansen

Bytesbalansen visar ett kraftigt ökat överskott. Även handelsbalansen ökade rejält.

Bytesbalansen visade ett överskott på 37,0 miljarder kronor under det andra kvartalet, meddelar SCB, vilket kan jämföras med ett överskott på 0,8 miljarder kronor under motsvarande kvartal 2018.

Handelsbalansen ökade till 44,0 miljarder kronor, från +16,1 miljarder samma kvartal året innan, medan tjänstebalansen ökade till 5,2 miljarder kronor, från 4,9 miljarder kronor året före.

Primärinkomster visade ett underskott på 3,8 miljarder kronor andra kvartalet, jämfört med ett underskott på 10,4 miljarder kronor samma kvartal i fjol. Sekundärinkomster gav samtidigt ett underskott på 8,5 miljarder kronor, jämfört med ett underskott på 9,8 miljarder i fjol.

Den finansiella balansen gav ett kapitalinflöde på 10,2 miljarder kronor netto. Direktinvesteringar gav ett kapitalinflöde på 17,5 miljarder kronor.

Sveriges utlandsställning visade i slutet av andra kvartalet en nettotillgång mot utlandet på 908 miljarder kronor, vilket var ned från föregående kvartals 952 miljarder kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här