Oljefonden kan komma att äga färre bolag – dyrt att handla mycket i småbolag

Den norska Oljefonden, som förvaltas av Norges Bank, kan komma att äga färre bolag i framtiden. Den norska staten utvärderar om fonden bör reducera antalet innehav, givet att det kan vara dyrt att handla mycket i småbolag där man i många fall har väldigt små positioner. Det rapporterar E24.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Referensindexen som fonden följer har ökat kraftigt i omfattning sedan 2007, då det har tillkommit många småbolag i dessa index.

I en rapport pekas det ut att det är dyrare att handla aktier i småbolagen jämfört med stora bolag. Vidare kan många småbolag också medföra ökad komplexitet och kostnader på andra områden.

Oljefonden har över 900 positioner som är värda under 10 miljoner norska kronor. Man ägde exempelvis aktier för blott fem norska kronor i bolaget Taihan Electric Wire Co.

En chefsekonom på en bank bedömer att Oljefonden kan uppnå bred diversifiering utan att behöva investera i över 9 000 bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.