Oljepriserna rekylerar ned

Råoljepriserna tappade ordentligt under fredagens handel, i en rekyl efter att ha visat rejäla uppgångar under torsdagen.

Minskad riskaptit på de finansiella marknaderna i spåren av det första rapporterade fallet av ebola i New York angavs som bidragande till prisrekylen.

”Sådana nyheter är inte bra för risktillgångar och får investerare att fly till säkerhet. Det kan hämma resandet och det är så det kan komma att påverka oljemarknaderna.” Det sade Ben Le Brun, marknadsanalytiker vid OptionsXpress i Sydney, enligt Reuters.

Oljepriserna gynnades under gårdagen av obekräftade uppgifter om att Saudiarabien sänkte sin råoljeproduktion med 328.000 fat per dag i september till 9,360 miljoner fat om dagen.

Oljekartellen OPEC kommer att ha möte i slutet av november för att diskutera sitt produktionsmål på 30 miljoner fat per dag för den första halvan av 2015. Hittills har bara en minoritet uttryckt en önskan att sänka produktionen.

Under natten har det meddelats att priserna på nybyggda bostäder i Kina under september sjönk för femte månaden i rad.

Commerzbank har i dag sänkt sin oljeprisprognos och räknar nu med att Brentoljan handlas till i genomsnitt 85 dollar per fat under 2015. Det kan jämföras med föregående prognos på 105 dollar.

”Anledningen till det är den ändrade attityden hos OPEC som fokuserar på att försvara marknadsandelar snarare än särskilda prisnivåer som tidigare. Detta paradigmskifte gör det osannolikt att OPEC kommer att sänka produktionen tillräckligt för att ta bort det förväntade överutbudet från marknaden nästa år”, kommenterade Commerzbank.

Under dagen fortsätter toppmötet för EU:s stats- och regeringschefer. På statistikfronten väntas amerikansk husförsäljningsstatistik.

Marknadsaktörerna positionerar sig samtidigt inför söndagens besked från Europeiska centralbanken om hur bankerna i eurozonen har klarat testerna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco