Öppning nedåt väntas på börsen

Stockholmsbörsen såg ut att börja torsdagen med lägre indexnoteringar, sedan en ny metod för klassificering av smittade och döda av coronaviruset införts och lett till högre siffror än tidigare.

De asiatiska börserna utvecklades i huvudsak negativt under morgonen, även om rörelserna generellt var små.

I Europa hade de ledande börsterminerna i Frankfurt, Paris och London omkring klockan 8.30 sjunkit med 0,3-0,4 procent. Samtidigt pekade förhandeln hos IG mot en öppning nedåt, med -0,4 procent, för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Under morgonen har ett mycket stort antal bokslut inkommit, i huvudsak från mindre bolag men även ett antal större.

Bolidens intäkter och resultat var tydligt lägre än förväntat för det fjärde kvartalet. Omsättningen var 5 procent under förväntan, medan rörelseresultatet var 9 procent under konsensus. För affärsområdet Gruvor var rörelseresultatet hela 22 procent under förväntan. Lägre metallhalter och ökad investeringstakt nämns i rapporten fram som förklaringar till att kvartalsutfallet inte blev bättre.

Speloperatören Betssons rörelseresultat var något lägre än väntat och bolaget pekade på fortsatt svag utveckling i Sverige, Norge och Nederländerna under kvartalet. Däremot har sportboksmarginalen varit “gynnsam” hittills under det första kvartalet, skriver Betsson.

Installationsbolaget Bravidas rörelseresultat för fjärde kvartalet var något högre än förväntat enligt Bloomberg News sammanställning, medan intäkterna var något lägre än väntat. Bravida skriver i rapporten att bolagets lista på potentiella förvärv som skulle passa är fortsatt lång.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi missade förväntningarna med sitt ebita-resultat för fjärde kvartalet – utfallet var 5 procent under analytikernas snittförväntningar.

Även Nibe inkom något lägre än förväntat vad gäller resultatet före skatt.

För Munters del var rapporten i linje med förväntan vad gällde orderingång och omsättning, men det justerade ebita-resultatet var en bit under konsensus.

Fingerprint Cards redovisade en förlust på drygt 15 miljoner kronor på rörelseresultatnivå, vilket var något bättre än motsvarande kvartal året före. Bolaget skriver i sin rapport att det räknar med en “dämpande” effekt från det pågående coronavirusutbrottet med centrum i Kina.

Nischbanken Collector, som i januari varnade för omfattande nedskrivningar, redovisade ett rörelseresultat på -680 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det var aningen mer än de -670 miljoner banken själv förutspådde i januari. Bankens kreditförlustnivå steg i fjärde kvartalet till höga 12,3 procent.

Skanska har fått en order på att bygga en kommersiell kontorsbyggnad i London, med ett ordervärde på cirka 3 miljarder kronor.

På rekommendationsfronten har Nordea höjt Swedish Matchs riktkurs till 645 kronor från tidigare 585, medan köprekommendationen upprepas.

Nordea har även sänkt riktkursen för Kindred, till 70 kronor från tidigare 90. Kindreds grundare och styrelseordförande Anders Ströms ägarbolag Veralda köpte på onsdagen 383.000 depåbevis i bolaget för 55:34 kronor styck. Affären var därmed värd drygt 21 miljoner kronor.

Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för Swedish Match, till behåll från köp.

Evolution Gaming har av Pareto fått en höjd rekommendation, till köp från tidigare behåll. Riktkursen skruvas upp till 440 kronor, från 310. Aktien steg kraftigt på börsen på onsdagen, då den lyfte nära 15 procent till 378 kronor. Bolagets styrelseledamot Jonas Engwall sålde efter delårsrapporten 150.000 aktier i bolaget för totalt cirka 56 miljoner kronor.

Trelleborg har av Nordea Markets fått en höjd riktkurs, 215 kronor mot tidigare 200, och en upprepad köprekommendation.

Kungsleden har av Handelsbanken höjts till köp, från behåll, medan riktkursen höjs till 125 kronor från 105.

Hoist har av Pareto sänkts till behåll från tidigare köp, medan Elekta av ABG Sundal Collier har sänkts till behåll från köp. ABG har också höjt Kungsleden till köp (behåll).

Kepler Cheuvreux har sänkt Bilia till behåll (köp) och höjt Klövern till köp (behåll).

Affärsvärlden rekommenderar i sin senaste utgåva köp av Nordic Waterproofing och Enea, medan rådet för Husqvarna och Orexo är att avvakta.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här