Öppning spås på Wall Street

USA-börserna väntas fortsätta att stiga i fredagens öppningshandel. Uppgången i börsterminerna dämpades dock tillfälligt efter att den viktiga jobbrapporten visat på en något lägre sysselsättning än väntat i augusti.

Investerare riktar också intresse mot Fed-chefen Jerome Powells tal senare i kväll.

Med en dryg halvtimme kvar till öppning hade terminen för Dow Jones industriindex och S&P 500-terminen stigit 0,3 procent vardera. Nasdaq 100-terminen var upp 0,2 procent.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 130.000 personer i augusti, vilket var lägre än den av analytiker förväntade nivån på +158.000 personer, enligt Reuters prognosgenomsnitt.

Samtidigt steg den genomsnittliga timlönen med 3,2 procent i årstakt, vilket var högre än väntade 3,1 procent.

Reaktionen på finansmarknaderna var marginell. Amerikanska räntor handlades ned något och dollarn försvagades marginellt.

På råvarumarknaden noterades en nedgång för oljepriset och WTI-oljan var 1,8 procent lägre. Basmetallerna visade däremot inga större rörelser.

I fredagens förhandel med aktier stärktes sportklädesbolaget Lululemon 6 procent. Bolaget, som saluför yogakläder och löparutrustning, höjde på torsdagskvällen ännu en gång guidningen för helåret samtidigt som kvartalsrapporten för andra kvartalet visade en klart högre försäljningstillväxt än vad analytikerna hade räknat med.

Enligt Reuters källor ska olje- och gaskonglomeratet Exxon Mobil dra sig ur Norge och bolaget säljer av tillgångar till ett värde av 4 miljarder dollar.

På fredagens fortsatta agenda står bland annat ett tal av Fed-chefen Jerome Powell i Zürich, klockan 18.30. Han har ett gyllene tillfälle att guida marknaden inför FOMC-mötet den 18-19 september. Det är också sista chansen innan den tysta perioden börjar.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.