Oskattbar planering
När Posten skatteplanerar väcker det, som vid liknande affärer tidigare, kritikerna. Affärerna sker i form av att Postgirot säljs via ett holländskt bolag för att undgå reavinstskatt. Skatteutskottets ordförande Arne Kjörnsberg (s) verkar anse att företagen inte alls bör skatteplanera, utan tacksamt lämna bidrag till bl. a. utbildning och vägbyggande, sådant som bolagen själva har nytta av.
Alla skatteplanerar
Men alla företag skatteplanerar. Ständigt. Tusentals svenska skatteexperter arbetar med att få företagen att undgå skatt. Den kände nationalekonomen Joseph Schumpeter ansåg för mer än femtio år sedan att det var ett inte försumbart samhällsekonomiskt slöseri att »många av de bästa hjärnorna«, som är en bristvara, var improduktivt sysselsatta med skattefrågor.
Privatpersoner som utför en transaktion som huvudsakligen är avsedd att sänka skatten kan fällas enligt den s. k. generalklausulen. Denna lag gäller inte för företag. Där är det snarast regel med åtgärder som enbart syftar till att sänka skatten, inom lagens ram. Det är inte rimligt att hindra statligt ägda företag att göra på samma sätt som konkurrenterna.
Det kan kanske framstå som utmanande att man utnyttjar Holland för att undgå reavinstskatt. Men det finns flera skäl till att politiker borde hålla inne med moraliska fördömanden. Förfarandet är fullt lagligt och har tillämpats av många företag. Inga officiella organ, som regeringen eller EU-kommissionen, har uttalat sig fördömande.
Tvärtom finns ett färdigt utredningsförslag (se Afv nummer 09/2001) om att reavinstskatten vid den här typen av företagsförsäljningar ska avskaffas, vilket gör det onödigt att använda utländska holdingbolag. Både finansminister Bosse Ringholm och nu senast statsminister Göran Persson har gett klarsignal för skatteändringen.
Skadlig skatt
Den nuvarande reavinstskatten anses av skatteexperter, och nu också regeringen, som skadlig. Skatten kan hindra i övrigt motiverade strukturrationaliseringar. Dessutom beskattas företagen två gånger för samma vinst. Bolagsskatten är, liksom reavinstskatten, en skatt på företagets värdeökning (årets beskattade vinst är i princip lika med årets värde på bolaget minus förra årets värde).
Man bör inte blanda samman argumenten när det gäller beskattning av privatpersoner och företag. Det viktiga med företagsskatten är att den är konkurrensneutral. Och vill man ha statliga företag måste samma villkor gälla för dem som för konkurrenterna. Syftet med den stora förändringen av bolagsskatten 1990 var att göra den konkurrensneutral och inte gynna traditionell industri på de nya kunskapsföretagens bekostnad.
Egentligen är det oriktigt att se det som att företagen betalar skatt. Vinstnivån i företagssektorn är internationellt bestämd. Slopades bolagsskatten skulle på sikt de inhemska lönerna höjas. Därmed skulle staten i själva verket få in mera i skatt, medan företagens vinster förblir oförändrade.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.