Oväntat stark siffra från svensk industrisektor

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 53,2 i februari, från reviderade 52,0 månaden före (51,5).

Enligt Infront räknade analytiker med ett index på 51,2 för februari.

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

PMI total hamnade på den den högsta nivån på 15 månader men drogs upp främst av längre leveranstider.

“Även om coronavirusets effekter på svensk industri ännu inte är synliga i PMI kan de stigande leveranstiderna vara en indikation på utbudsbegränsningar på grund av utebliven produktion inte minst från kinesiska leverantörer. Något som på sikt kan äventyra den svenska industriproduktionen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för leverantörernas leveranstider svarade för det största bidraget till uppgången i PMI-total, med 1,0 indexenheter, följt av orderingång och sysselsättning.

Produktion och lager drog sammantaget ned PMI med 0,6 indexenheter.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här