Överflödig broms

Pessimister tror att "bromsen" ska snuva oss på vår framtida inkomstpension. Men en någorlunda hygglig börsutveckling uppväger problemet med en åldrande befolkning.

Den sista felande länken i pensionssystemet, den automatiska balanseringsmekanismen, populärt kallad “bromsen”, presenterades av riksförsäkringsverket (RFV) på måndagen.

Sannolikt kommer bromsen inte att behöva aktiveras i första rappet, helt enkelt därför att allt talar för en god eller åtminstone hygglig börsutveckling i det längre perspektivet.

På egna ben

Grundtanken med det nya pensionssystemet är att det ska stå på egna ben. Därför måste utbetalningarna bromsas i det fall inbetalningarna blir för små i framtiden. I ett fördelningssystem betalar dagens förvärvsaktiva ersättningen till dem som gått i pension. I en dyster framtid kan reallönerna utvecklas svagt och kvinnorna föda färre barn samtidigt som vi lever längre. I ett sådant läge måste färre försörja fler. Blir avkastningen i de fyra nya AP-fonderna låg på grund av svag börsutveckling, töms buffertfonderna snabbare och utbetalningarna måste bromsas för att inbetalningarna ska räcka till.

“Med bromsen dras skruvarna åt när tillväxten blir för låg, medan man snabbt betalar igen om utvecklingen vänder”, säger Anna Hedborg, generaldirektör för RFV.

De 72 olika scenarier som nu målas upp för åren 2000-2050 grundar sig på olika antaganden om tillväxt, födelsetal, livslängd, arbetskraftsutbud och avkastning i de fyra nya AP-fonderna.

Kritiker av pensionssystemet, exempelvis förre finansministern Kjell-Olof Feldt och förre generaldirektören för rfv KG Sherman, ägnar kraft åt att ropa att vargen kommer och att antagandena i modellerna är alltför positiva, särskilt när det gäller den framtida börsutvecklingen. De anser att ett utbudsöverskott av sparkapital i västvärlden kommer att pressa aktiekurserna redan på 2010-talet.

4,7 procent räcker

Onekligen ser kalkylen lättare ut om man är någorlunda optimistisk om börsutvecklingen. Tillväxten i ekonomin som helhet och på börserna i synnerhet betyder mer än befolkningsförändringar och bromsmekanismer

“Om avkastningen på börsen är 4,7 procent per år i genomsnitt aktiveras inte balanseringen i något av de 72 scenarier som vi gått igenom”, konstaterar Ole Settergren vid socialdepartementet.

God insyn

Kritikerna talar också om bromsen som ett verktyg för att manipulera framtidens pensionstagare. Men med en balansräkning för pensionssystemets tillgångar och skulder på plats, som nu är fallet, blir insynen i systemet tillräckligt god för att politikerna inte ska våga pilla på pensionspengarna i smyg under eventuella framtida nödår.

Man ska skilja på behovet av finansiell stabilitet och diskussionen om pensionsnivåer. Balanseringen får förhållandevis små effekter på själva pensionsbeloppet. En god börsutveckling i Sverige och globalt är däremot ett måste om befolkningen i förvärvsaktiv ålder minskar kraftigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.