Överraskar Telia med högre utdelning?

PORTFÖLJUPPDATERING Snart är det utdelningsdags i Eolus Vind. Och kan Telia bjuda på en extrautdelning?

Eolus Vind var första bolag att rapportera av Avkastningsportföljens innehav. Ytligt sett såg det bra ut då bolaget vände till en liten vinst, men utan en vinst på valutasäkringar på 10 miljoner hade siffrorna varit röda.

Bolagets rapport var dock i mångt och mycket en icke-rapport, då Eolus resultatutveckling är väldigt slagig beroende på när projekt levereras till kund. Vd Per Witalisson var också inne på det i rapportens vd-ord:

– Det första kvartalets omsättning speglar inte på något sätt den aktivitet som råder på Eolus för närvarande, skrev han.

Under 2018–2019 kommer Eolus att leverera projekt för flera miljarder till stora investerare. Det är dessa som är caset i aktien. De viktigaste projekten listas på sidan 10 i delårsrapporten.

Kortsiktigt ser vi istället fram emot utdelningen på 1,50 kronor. Aktien handlas exklusive rätt till utdelning den 29 januari och utdelningsdagen är 2 februari. Vid nuvarande kurs motsvarar det en direktavkastning på 4,9 procent.

Imorgon, fredag, redovisar Telia sitt bokslut. Här finns potential till en positiv utdelningsöverraskning. Efter försäljningarna av verksamheter i öst finns utrymme för en extrautdelning. Enligt Factset räknar de flesta analytikerna med 2 kronor per aktie, men ett par räknar med 3 kronor och några analytiker ligger mellan 2–3 kronor.

Utdelningsbeskedet ger också en signal om hur Telia ser på ytterligare förvärv i Norden. Det har spekulerats i att Telia kan vara intresserat av börsnoterade danska TDC, alternativt att köpa TDC:s norska dotterbolag GET.

Operativt lär fokus hamna på bolagets besparingsprogram liksom hur det går med fiberutbyggnaden i Sverige. Installationsintäkterna från fiberutbyggnad nära halverades under tredje kvartalet på grund av längre handläggningstider inom olika tillståndsenheter.

I nästa vecka ser Avkastningsportföljen fram emot rapporter från Getinge och avknoppade Arjo som båda redovisar sina bokslut måndagen den 29 januari.

Nedan portföljen per torsdag förmiddag, cirka kl 10.55.

avp_25jan2018.PNG OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.