Pandox vinstvarnar och drar tillbaka utdelningsförslag

Hotellfastighetsbolaget Pandox drar tillbaka det tidigare utdelningsförslaget för 2019 om 3:60 kronor per aktie.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget bedömer vidare att ebitda-resultatet för det första kvartalet kommer att bli cirka 15-20 procent lägre än motsvarande period föregående år, baserat på nuvarande information om effekterna av coronavirusets spridning, skriver bolaget.

”Baserat på nuvarande information bedömer Pandox att den negativa resultateffekten blir väsentligt större i det andra kvartalet”, skriver bolaget.

Pandox betonar att bedömningarna är behäftade med stor osäkerhet.

Vidare skriver bolaget att den finansiella ställning och likviditeten är ”mycket stark”. Per den 16 mars uppgick likvida medel och outnyttjade kreditfaciliteter till cirka 4,5 miljarder kronor.

”Pandox kan därmed stå emot en betydande nedgång i affärsaktivitet på företagets marknader”, skriver bolaget.

Affärsläget utvärderas löpande och bolaget uppger sig ha en nära dialog med affärspartners i affärssegmentet Fastighetsförvaltning avseende resultatutveckling och likviditet för respektive part. I årstakt uppgår minimihyror med garanti plus fasta hyror till cirka 2 miljarder kronor mätt i årstakt.

Bland de vidtagna åtgärderna har Pandox bland annat dragit ner på bemanning i affärssegmentet Operatörsverksamhet, och temporära stängningar av vissa hotell i Belgien och Tyskland planeras.

Fokus är att avsluta pågående projekt, och planerade investeringar i den befintliga hotellfastighetsportföljen har reducerats. Fokus är att avsluta redan pågående projekt, heter det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.