Pånyttfödd optimism på Wall Street – men jobbsiffran dämpar

De tvära kasten i stämningsläget kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina bestod på onsdagen i en pånyttfödd optimism på finansmarknaderna och de amerikanska börsterminerna pekade uppåt inför börsstarten på Wall Street. En statistikbesvikelse på eftermiddagen gav ett litet hack nedåt i terminskurvan.

Enligt Bloomberg News, som citerar källor, ska man inte låtas sig luras av den senaste tidens hårda retorik om Hongkong och Xinjiang-regionen, utan parterna rör sig fortsatt framåt mot ett “fas ett”-avtal. USA:s förhandlare förväntar sig att ett avtal med Kina skulle kunna avslutas innan USA:s planerade tullhöjning den 15 december träder i kraft.

Vid 14.45-tiden var terminen för såväl Dow Jones industriindex, som bredare S&P 500 och för Nasdaq 100 upp med 0,4 procent, jämfört med stängningen på tisdagen.

Dollarn tappade på eftermiddagen och ränteuppgången gröptes ur sedan undersökningen från ADP Employer Services visat en klart mindre ökning än väntat av antalet sysselsatta i den privata sektorn. På fredag eftermiddag läggs den officiella arbetsmarknadsrapporten i USA fram.

I Asien lyste det rött på börsskärmarna med störst nedgångar i Australien, Tokyo och Hongkong. President Donald Trumps uttalande på tisdagen att ett handelsavtal med Kina kan anstå till efter nästa års presidentval fortsatte att dämpa handelshumöret. I Europa har det i stället varit uppåt på onsdagens börser, undantaget Londonbörsen som tyngs av starkare pundkurs mot dollarn.

Onsdagens handel har också präglats av siffror för tjänste-PMI. Både Kinas och Japans steg medan utfallet för euroområdet var lite blandat.

På råvarumarknaden har oljepriserna vänt upp efter tisdagens nedgångar. Senare i eftermiddag publiceras siffror över amerikanska oljelager från energidepartementet. På tisdagskvällen visade statistik från branschorganisationen API att de amerikanska lagren av råolja minskade med 3,7 miljoner fat förra veckan. Oljemarknadens fokus riktas annars mot Opec-mötet i slutet av veckan.

Livsmedelstillverkaren Campbell Soup var ned 1 procent i förhandeln efter kvartalsrapporten, där försäljningsprognosen drogs ned för nästa år.

Actionkamerabolaget Go Pro klättrade i stället 7 procent efter att ha rapporterat stark försäljning under shoppingjippona Black Friday och Cyber Monday.

Molntjänstebolaget Salesforce resultat var bättre än väntat men prognosen för fjärde kvartalet en besvikelse. Aktien, som gått starkare än index sedan förra kvartalsrapporten, backade runt 1 procent inför handelsstarten.

Onsdagens fortsatta makroagenda bjuder från USA på tjänste-PMI klockan 15.45 och ISM tjänste-PMI klockan 16.00. Klockan 17 publiceras JP Morgans globala tjänste-PMI.

På tisdagen sjönk USA-börserna, tyngda av handelsoro efter uttalanden från president Donald Trump. Dow Jones storbolagsindex var ned 1 procent, S&P 500 tappade 0,7 procent och Nasdaqs kompositindex backade 0,6 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här