Pareto: Detta är riskerna i SBB

Pareto Securities har under fredagsmorgonen kommenterat fastighetsbolaget SBB i vilket man ser två risker.
Ilija Batjlan SBB
SBB:s Ilija Batjlan. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Den ena risken ligger i obligationsförfallen i euro som är stora och sker 2024 och framåt.

Den andra risken ligger i närtid och avser nedskrivningar av fastighetsvärden. Pareto påpekar att man ser på transaktionsmarknaden att det kommer bli lägre priser framöver och att värden därför kommer att behöva skrivas ner. För SBB:s del kommer detta att automatiskt trycka upp belåningsskulden, vilket kan tyckas som lite tufft givet att bolaget redan har en hög belåningsgrad.

Pareto lyfter även positiva faktorer kring bolaget, i detta fall att SBB är det billigaste fastighetsbolaget inom sektorn, att det har väldigt trygga fastigheter med långa avtal vilka är justerade för inflationen. Också snitträntan är låg.

”Tryggheten i caset finns där och det bör premieras lite högre i tuffare tider”, säger Pareto-analytikern Emil Ekholm.

SPARARNA KÖPER AKTIER I SBB

När Avanza och Nordnet släppte statistik om hur kunderna agerade i augusti var SBB en av de absolut mest köpta aktierna. Det kan du läsa mer om här.

Det är dock inte bara privatspararna som köper aktier i SBB. Det gör även fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson. För exakt en vecka sedan blev det känt att han köpt SBB-aktier för 8,9 miljoner kronor.

I början av augusti berättade Affärsvärlden hur fastighetsmiljardärerna Ilija Batljan, Erik Selin, Rutger Arnhult och Sven-Olof Johansson agerat på börsen i sommar. Den artikeln hittar du här.

Vill du veta vilka bolag som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets