Pareto om VNV:s försäljning: ”Olycklig men stärker balansräkningen”

VNV Globals aktie rusar 20% efter beskedet att de säljer fyra innehav till Verdane för motsvarande 604 miljoner kronor. Pareto menar att försäljningen av Booksy var "olycklig", men att den stärker bolagets balansräkning.
Pareto om VNV:s försäljning: ”Olycklig men stärker balansräkningen” - booksy1
Foto: Booksy

Under morgonen meddelade investmentbolaget VNV Global att de säljer sitt innehav i Booksy, Tise, James Edition och Carla till Verdane för en köpeskilling om totalt upp till 58 miljoner dollar.

Aktien handlas upp 20% på beskedet till dryga 20 kronor.

Paretos analytiker räknade med en uppgång, även om de inte är positiva till försäljningen av just Booksy.

”Försäljningarna kommer att täcka cirka 541 miljoner SEK av den 1,2 miljarder SEK-obligation som förfaller i januari 2025. Även om försäljningen av Booksy ses som olycklig, då det var ett av de högkvalitativa företagen i VNV:s investeringsportfölj, förväntas transaktionerna leda till att aktierna handlas högre idag då balansräkningen stärks betydligt och då försäljningarna gjordes nära nettotillgångsvärde, vilket stöder VNV:s värderingsmetodik”, skriver banken.

”Efter transaktionen handlas VNV till en rabatt på 68% jämfört med nettotillgångsvärdet”, skriver Pareto som har köprekommendation och riktkursen 24 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets